Jump to content
CazinNET Forum
PacificHurricane

Android OS ( open source )

Recommended Posts

Nisam al je prodajem, cekam da je uploadam na 2.2 android, do marta mora izaci jer su oficialno na motorolinoj stranici stavili da za evropske mileston dolazi novi android

sam neznam sta bi posle uzeo, samo znam da ce biti pod operativnim sistemom android :P

zadnji put je bila 300

Je li pokusavao neko staviti android OS na Omniu I????

Personalno ne, ali ti mores pokusati :)

deder*obrisi*ovo*thetechjournal.com/electronics/android/install-android-eclair-2-1-beta-on-samsung-omnia-i8000download-linkguide.xhtml

Hehhehe ne bih Trophy, nema jos aplikacija dovoljno za Win7, a Motorola je malo poskupa :icon_cheesygrin: cekacu mart, da spadne na 190 ojra heheheh, nisam narocito poslovan al sam vazda leteci pa mi dobro dodje qwerty zbog maila, msna-a i ostalih slicnih aplikacija hehehe

[quote name='HoZaN' timestamp='1297370042' post='418141']
Hehhehe ne bih Trophy, nema jos aplikacija dovoljno za Win7, a Motorola je malo poskupa :icon_cheesygrin: cekacu mart, da spadne na 190 ojra heheheh, nisam narocito poslovan al sam vazda leteci pa mi dobro dodje qwerty zbog maila, msna-a i ostalih slicnih aplikacija hehehe
[/quote]

Ma ja za 200

Pokoja novost iz Barcelone i Mobile World Congress-a:

Pa sta reci, Ovaj Samsung sa novim S II, Pa onda 5 novih HTC telefoncica, nekoliko novi Motorolini uredjaja, Sonyev Xperia Play ( playstation ) Huawei isto nesto izlagao... ( sve pod androidom radi )
Ahh da LG Optimus ( prvi 3D ekran, prva 3D kamera, isto pise u zagradi 2.3 hmm sta bi to moglo biti :P )

I tako nitko Apple-a nije ni pod razno spominjao ( neke najave za iPhone miny ali tek glasine )
I sto je ovaj generalni direktor google-a ismijao Nokiju sto su potpisali sa Microsoft-om (

[quote name='scooby-doo' timestamp='1297375637' post='418146']
Ma ja za 200

evo da i ja napisem svoje iskusvo s androidom :)

prije jednu mjesec dana sam dobio googleov nexus s smartphone pa da vam na pisem sta je dobro i sta po mom mislenju ne valja.

posto primerno koristim iPhone vec od prve generacije i inace radim samo sa apple computerima pa sam se navikao na sisteme koji rade onako kako trebaju i bez ikvi problema.

kriterijum testiranja mi je bio da sve ostaje na originalu bez ikakvog jailbreaka ili rootiranja mobitela jer to mi inace nije potrebno.

kazu da je taj nexus s trenutno (02.04.2011) najbolji android mobitel sto se ima kupiti a i model koji najbrze dobiva nove update kad izadju. na mom nexusu je 2.3.3 instalirana.

prvo sto mi se svidja su oni live wallpaperi bas je mocno nema sta izgleda super. ali nije nesto sto mi fali na iosu. to je ok funkcija. design nexus s-a mi je isto dobar, svidja mi se ali nije na prvi pogled onako kvalitetan kao sto je na iPhoneu. ali tema je android tako da ostanem na tome.

prvo sto sam se pitao kako se prave screenshots? nakon pola sata trazenje po internetu sam saznao da je to trenutno nemoguce na androidu bez rootiranja ili snimanje nekih dodatnih programa sa marketa. to mi je bas glupo bas to bi trebala biti funkcija odmah integrisana u sistemu. znaci to sam trazio u android marketu, kad sam usao u taj market nisam mogao vjerovati sta znaci nepreglednost. pretrpano smecem. haos zivi, nema cega nema a ne valja nicemu. to je za mene veliki minus. dok npr na iosu na app-storu ima isto smeca ali tamo je pregledno a ima vise dobri stvari (pogotovo igri) nego losih i uvijek su sortirani dobro i ako zelis traziti imas i genius funkciju. Cijene na android marketu isto nisu normalne. skupo previse. dok na iosu vecina "jeftini" programa kostaju 79centi na androidu kostaju 99centi.. iako pise u marketu 70,. znaci kupis i on ti doda onda pdv i jos neke troskove i odbije ti sa kreditne kartice 99 centi. ali ok. tako je kako je. odlucio sam se da skinem igru fruit ninja. iako je imam na iphoneu htio sam vidjeti kako radi na androidu. skinuo instalirao i koci! ne koci puno al koci. to nije ok za takvu igru.. to nebi trebalo biti. onda ovaj nexus s ima 480x800 resoluciju a fruit ninja izgleda kao da je napuhana nikako nije optimirano na tu resoluciju. nije lijepo za igrati. srecom kad je odmah izbrises mozes dobiti pare nazad, (2 sata se ima vremena testirati i ako se ne svidja vratis dobijes pare nazad) to je plus koji mi fali na iphoneu. neku funkciju koja mi je potrebna inace je bila mail. usao sam da namjestim svoj mail i morao sam saznati da android ne podrzava Push notifikacije za druge servere vec samo za gmail. Registrirao sam neki bezz google mail account samo za market da mogu koristiti za email sam htio svoj mobileme. On radi i mogu slati i primati mail ali nema Push sto je veliki minus. onda Exchange povezivanje sa poslom, radi, ali mi je isto trebalo nekoliko poteza cak sam morao na poslu nesto izmjenuti na exchangeu da radi.. na iosu nakon pola minute se to namjesti i radi i push i sync kalendara. a da ni kalendare nemogu syncovati sa svojim mobileme accountom za kontakte da ne pricam. surfanje po internetu je sa onim browserom sto dodje uz android katastrofa. nije da koci vec ima lag i multitouch nije kako bi trebao biti. ne pricizan i bezz. nakon instaliranja plugina adobe flash player 10.2 iz marketa surfanje je postala katastrofa x2. morao sam ga deaktivirati ustvari po potrebi sam namjestio. ako hocu aktiviram ako necu ostaje iskljucen. skinuo sam druge browsere dolphin hd i firefox 4 mobile, ali ni sa njima nije nista bolje. npr mobilna verzija cazin.neta izgleda skroz ruzno. nemoze se praviti screenshot pa vam ne mogu pokazati.. a necu da rootovam android zbog toga. tekst nije onako ostar kao na iOSu. Ali dobro to je do resolucije na iphone4 je 940x640.

moram reci da kad se postavi widgeta na homescreenu i ikona i svega toga da onda sve postaje sporije i nepreglednije. nije ni lijepo za gledati. ja volim kad je sve lijepo sredjeno u folderu i sve u istoj velicini npr ikoni. ovdje na androidu ima par pravo fini ikona dok kad snimis sa marketa neke ikone izgledaju ko iz windows 3.0 vremena ili MS-dosshell vremena. staro, ruzno fuj. na iOSu svi moraju imati istu velicinu po jednim standardu ima i tamo ruzni programa ali ikone moraju biti iste velicine. folderi na androidu, nisu nikako inovativni. bas su ko na nekom obicnom linuxu, jednostavno folder ubacis neki program u njega i ne vidis vise nista. brisanje programa isto nije jednostavno moram ici tamo u applikacije u settingsu i tamo brisati ih.. ili u marketu. nema fukcije jednostavno ko na iosu drzim dugo i pritisnem na minus i izbrisano.. ima jos mnogo stvari sto mi se nisu svidjali ali nisu sad bitni.. htio sam napisati ono naj obicnije koje su mi vazni za jednostavno koristenje koje na androidu nije onako jednostavni i inovativno ko na iOSu.

treba tu jos puno posla za google da to bude malo bolje i preglednije nego sad. ne vidim nikakvu prednost u koristenju androida umjesto iOSa. Mislim da je za vecinu ljudi puno vise komplikovano i teze i nepreglednije nego npr iOS. A i zbog puno razlicitih modela i verzija androida je market nepregledan. Nema svak na svom telefonu najnoviju verziju 2.3.3 ili istu resoluciju ili isto memorije isti procesor itd. Sigurno za one koji vole se igrati sistemom i ubacivati sebi custom roms i cackati po sistemu da im pola stvari radi ili ne radi za njih je to super. Za mene je android kao Linux na Desktopu.

to bi bilo to. vidjet cu kad izadje kakva nova officijalna verzija hoce li biti bolje. uglavnom nemoze mi to zamjenuti iphone.

pozz

eto kad nevalja bil ti njega prodo :) p.s. uzmi u obzir kad budes postavljo fiksnu cijenu koliko nevalja ko sto si rekao u postu :P

Ovaj slazem se i ja da je 4 iPhone beton. izgled je jednostavno kao da su ga vanzemaljci pravili :) i fakat je bio prvi telefon sa 940x640 koji se mogao kupiti.
Na ljeto najavljivaju za HTC, Acer, Motorolu i LG da ce imati takve za kupiti.
Takodjer se satrao za screenshot jos prije mjesec kad sam ovdje htio zalipiti nakon tvoje mobile verzije, i bio sam takodjer razocaran.
Evo npr na Uni gdje idem, vpn client isto samo za rotovane androide ide. inace moras namjestati ip, pass u.s.w. I nekontam jel to problem dobiti licencu od googlea ili sta?!

U evropi je valjda stupio zakon za iste USB (B) punjace, nesto je pisalo u novinama. Posto je meni i dalje najveci problem kod applea njihova kompaktibilnost. HDMI ni u prici, i pola uredjaja sto imam sa iMAC-om nebi funkcionirale.
Od 2011 MHI je postao novi standardni izlaz za medije. U aziji je vec, mislim da ce ga prihvatiti i ostali kontinenti kao i HDMI. I ako ikad Apple prihvati kompaktibilnost, meni ce biti najmanji problem nauciti se na iOS...

Ali apple jedino kaska sa procesorom, bar po meni. jer ovi snapdragon tegra 2 podrzavaju 4G tj LTE tehnologiju. Zasad to samo u USA mores iskoristiti. i neznam kad su najavili iPhone 5. jer vec dosta kompanija je najavilo bolje performanse od trenutacne cetvorke iPhone...

iphone 5 bi trebao doci na ljeto ili krajem ljeta. sigurno ce imati isti procesor kao ipad 2. Onaj Apple A5 Dual Core koji sadrzi onaj najnoviji graficni chip sto ostali proizvodaci jos nekoriste ili ne mogu koristiti kad bi im onda telefon ili tablett izasao preskup a i nema softwarea koji to moze iskoristiti. npr iphone 4 ce jos za godinu dana brze raditi nego neki sa tegra2 jer software nije tako optimiran na te procesore kao sto je iOS na A4 ili A5. Android mora raditi na dosta razlicitih hardware sistemima i procesorima sto znaci da nije 100% optimiziran na jednu vrstu modela.. to dosta koci, dzabe sto imas tegra 2 chip sa 1.2ghz mozes imati i 2ghz opet nemoze 100% iskoristiti software sto im procesor i ostale komponente podrzavaju.

ako je ko zainteresovan za nexus s.. moze mi poslati PP pa se mozemo dogovoriti.

pozz

@makcode ali ipak 1ghz dual core vec ima u dva ili tri telefoncica. i samo sto nije google optimizirao svoj 3.0 android tj onaj sto je na tabletima. softwer se uvjek moze nadograditi ili skroz promijenuti ali hardwer ostaje zasad vjecan za mobitele :)
a sta je sa iOS i html5, valjda pola stranica nije upotrebljivo, video se nemoze ladenovati itd.

i android od kraja 2010 ima vise free aplikacija

ali meni je najsmijesnije, nema veze imo neko iphone ili kakve druge smartphones ali kad mi dodje i kaze vidi sine jedan mi kolega namjestio sve mogu skidati dzaba :D
mozda do polovine 2010 sam i ja imao isto razmisljanje, ali shvativsi da takva piraterija unistava razvoj tehnologije, postao sam legalac :)

android je prava stvar koja ce nokiju unistiti na trzistu u sljedecim godinama.

Ja licno koristim iphone i jako sam zadovoljan ali imam dosta iskustva sa androidom. medjutim aplikacije mi se bolje svidjaju na iphone-u...

Je neko od vas pravio App na Androidu?
Ja ima u planu uskoro da pocenem prve Apps da pravim... mora biti nesto psebno nesto najbolje na svijetu.

:)
Ima li zainteresiranih da bi samnom radili nesto sa Anroidom

[quote name='Lirux' timestamp='1301825411' post='423890']
Je neko od vas pravio App na Androidu?
Ja ima u planu uskoro da pocenem prve Apps da pravim... mora biti nesto psebno nesto najbolje na svijetu.

:)
Ima li zainteresiranih da bi samnom radili nesto sa Anroidom
[/quote]
nesto sam citao, i sve hocu poceti. ali cu to uraditi jedino kad mi fax kaze da moram tj da se ubraja u ispite :)
evo ovo je homepage za takve stvarcice -> [url="http://developer.android.com/index.html"]link[/url]

znam da je makcode pravio za iPhone, i bas ako nije nesto potrebno nebih dzaba tratio vrijeme dok mi se nestvori potreba za nekvom android apps da mi treba.
Mozda nesto funny napraviti gdje ove iz cazinskog poredas i rade kakve gluposti ko igrica kakva. ono utrkane :D

Ja neznam bas mnogo iz tog podrucja programiranja ali ono malo sto znam nek me ko pokusati pitati na PP (vajkana cu izaci u susret :))

iPhone je nevjerovatno stabilan i pouzdan, glatko radi i to sve... ali to i broj aplikacija su jedini veci plusevi kod njega. Ja cu uvijek zrtvovati malo te stabilnosti za mnostvo funkcija koje dobijem s drugim mobitelom, kao npr. s N8 sto dobijem puno bolju kameru, bluetooth, HDMI i USB prikljucke, itd. Symbian^3 je uopce nije tako los, pogotovo kad se uzmu ubzir patchevi koji dolaze, PR2.0 ovaj mjesec a planirani su i PR3.0 i 4.0 koji ce donijeti ogromne promjene i poboljsanja. Ja sam nedavno imao priliku mjenjat Nokiu N8 za iPhone 4 s prijateljem s tim da nadoplatim 50 KM... taj iPhone je bio star samo par sedmica i savrseno ocuvan ali nisam htio zamjenit, a on ga se htio rijesit jer mu je i uz silne aplikacije... dosadan. Zato Homescreenovi i widgeti nisu mala stvar, i to je po mom misljenju ogroman plus za S^3 i Andoriod u odnosu na iOS... jednostavno dosadi gledati stalno isti identicni dosadni MENU od iOSa.

Sto se tice Sony Ericssonovog Andorioda... samo da vas upozorim da rade dosta sporije od originalnog Andorioda. Prijatelj je usporedjivao 2.1 SE-ov moddani android koji dodje s X10 i CUSTOM 2.2 Andoriod i razlika je navodno ogromna.

Evo nesto svjeze iz Googlea tj androida:

Dolazi novi OS koji je tako reci ukrstanje verzije Gingerbread za smartphone i i tablet inačice androida Honeycomb.
OS donosi cool funkcije uključujuci holografsko korisničko sučelje
Novi softver će se moći izvoditi na gotovo svim aktualnim android uređajima. Nema nikakvih posebnih hardverskih zahtjeva koji bi ga spriječili da radi i na uređajima starijeg tipa.
valjda najcool opcija ce biti sposobnost korištenja kamere i pokreta glave za kontrolu aplikacije na ekranu (mislim da ce biti ono lijevo desno gore dole moci ce se ocima, ako se mogne i kroz menu sa pogledom onda meni vise netrebaju ruke u zivotu :P)

i zove se [b]Android Ice Cream Sandwich[/b] :) (naziv sam govori da je nekvo ukrstanje, takodjer i slika je cokoladno bijela)

malo novosti:

vec ima Android 3.0 testiran na kineskom tabletu, uskoro oficijelno, aBd kupiti :D

http://www.youtube.com/watch?v=PemxZXWOb4c&feature=player_embedded

Nvidia Tegra2 procesor kao i Motorola :), jako dobro radi

Android hara prodajom. daleko najprodavaniji a i najbolji :P

[img]http://www.geek.com/wp-content/uploads/2011/05/gartnermay2011-lg1.jpg[/img]
ali malo mi i nisu nesto sjajni u zadnje vrime, glasine oko opensource i privatiziranja androida od strane googlea, ja velim nesmiju postati brend, inace napikacu Al Qaidu na njih :D

Evo da podijelim i vlastito iskustvo sa inacicom 2.3.3

Personalizacija uredjaja ubi baju :D jednostavno mores sve i svasta uraditi od izgleda, ama bas sve se more mijenjati po vlastitoj zelji
Zatim motion i unutra fazoni kao sto je Turn over, Tilt i Panning su pravo korisne stvari.
Malo mi je jedino browser nekoristan ali to nije android kriv nego odredjene stranice, pa je onda surfanje malo otezano jer se text neprilagodjava zumiranju

Zatim aplikacije npr za gledanje TV (zasad samo RTS sa naseg balkana omogucila je besplatno gledanje) ali zato ostalih stotine kanala... i ostalih hiljade besplatni apps...

Sve u svemu adnroid i dalje ruls :D

p.s pocelo se desavati i u telefona da su hardweri prejaki naprema softwerima, pa ce nastati supljina kao i kod racunara tj stagnacija razvoja hardwera na odredjeno vrijeme, sto je po meni veoma negativna stvar

I napokon Ice Cream Sandwich tj android 4.0 dolazi na novom Nexus s 4G :)
Nagadjaju slijedece da ce procesor biti 1,5 dual core i da ce imati 5 inca displej :icon_eek:

moš belived :D

Hardver (CPU, GPU, RAM, etc) je otisao i predaleko, daleko vise nego sto je potrebno za danasnje softvere, aplikacije i igre na smartphoneima.

Evo novi Galaxy Z, ima ovaj Tegra 2 1Ghz dual core chipset i siguran sam da je to itekakav stroj, ali zato je kamera 5 MP / 720p video recording... Taj CPU je nepotreban, da su htjeli mogli su taj mob optimizirati i sa jedno jezgrenim procesorom, a vamo dobijemo tu jadnu kameru. Sta oni razmisljaju? Ja to nebi uzeo kad bi bilo u kucicama sve po 3,5 KM. Edited by 3rror

Updateo sam svog mezimca na 2.3.6
kako ostali stoje sa updateom, po citanjima foruma da ung pa htc i SE dobivaju redovno zadnje update. Imal ko sa tim problema???

Sta nije 2.3.6 samo za S2 i Nexus S?
Zadnji SE sluzbeni update je bio 2.3.4 i to samo za nove Xperije, a 2.3.3 za Xperia X10, na kojem uzasno lose radi. Edited by 3rror

Na nexusu mi je sad 2.3.6 i ne znam kako je kod drugih. S2 sam samo zbog tog razloga prodao (i jer je bila aktuelna cijena pa sam dobio masne pare :) )

Da mi se kako dohmati americke verzije nexusa koji radi na LTE internetu (4G) ali ne vrse isporuke i na homepage me odma usmjere na .at ili .de verzije stranica..