+black tattoo 7 Report post Posted January 15, 2008 [quote name='Marklar' post='206316' date='Jan 15 2008, 18:36']Ono sto je materijalno i opipljivo ne spada u domen vjerovanja.[/quote] kako ces onda nekom objasniti zasto grane vihore na vjetru, ako on taj isti vjetar ne vidi? uzmimo piramide, maje... nauka kaze da su ih gradili vanzemaljci, ili da su maje potomke istih... zasto? jer iste ne mogu naucno i prakticno objasniti, pa smo skloni vjerovanju neceg osamnaestog ccc na kraju, tema je zasto ljudi vjeruju, a ne zasto ljudi vjeruju u duhovno... Share this post Link to post Share on other sites
+Hugolina 1 Report post Posted January 15, 2008 Znate kako djeca pitaju bezbroj pitanja o svemu, uspiju zbuniti i odrasle.. Nekom svojom logikom dovedu sugovornika da se zbuni.. Mozda bi se trebali vratiti u djetinjstvo i potraziti odgovor u pitanjima koja smo postavljali kad smo bili mali, ne samo u fizickom pogledu, nego i duhovnom, a sad smo valjda, trebalo bi da bude tako, napredovali.. Zasto vjerujemo? Bar je to jednostavno.. Zelis nadu, zelis vjerovat da sve sto radis ima smisla, zelis vjerovati da bivstvo covjeka na zemlji ima nekog smisla i covjek prihvata onu varijantu koja njemu na najbolji nacin objasni taj smisao.. Ako je neko to nasao u kur'anu, bibliji, tori, nebitno, u nekom filozofskom pravcu, ako nije nigdje nasao ono sto bi ga uvjerilo, onda sam pokusa sebi objasniti, na neki sebi dostupan nacin.. Ne mozes ti biti sa nekim u vezi ako nemas povjerenja u njega, jel da? Iako nemas nikakvog dokaza za to.. Povjerenje u Boga kojeg ne vidis ili u partnera (momak/cura) kojeg vidis, je isto, jer mada vidis partnera, a Boga ne, ne vidis povjerenje.. Ono se izrazava u raznim oblicima, koje Bog i tvoj partner rade, samo sto je ljudski um ogranicen, pa ce prije vjerovat covjeku, onom kog vidi, nego Bogu, kojeg ne vidi. A bas bi trebalo biti obratno.. Ljudske postupke mozes manje-vise ocekivati i znat unaprijed, Bozije ne mozes. Ne bi li se trebalo plasiti te sile i truditi se ne izazvati njen bijes? Kad vec On svime upravlja, zasto da ne vidimo u cem je fazon, sjedes malo prokontas i povezes stvari, zasto si na Zemlji, zasto su neke stvari takve kakve jesu, jer je to za nase dobro. Smisla ima, treba ga samo nac. Za svaku bolest ima lijek, treba ga nac. Sida jos nema lijeka, medjutim misljenja sam da je lijek sidi prestanak izopacenistva. Nagla modernizacija i trend da je sex prje braka normalan, svako je etiketiran kao prahistorijski covjek ako ima nacela i kaze NE, ja necu, zelim jednog patnera, zelim da to bude kako je Bog rekao, svako ce ti reci, ti sine nisi normalan, uzivaj dok mozes! hehe, eto sta je uzivanje donijelo, bolest kojoj covjek jos nije nasao lijek, a toliko ljudi umre od ove bolesti.. sve sto je zabranjeno ima razlog.. I mnoge stvari za koje covjek ne moze da shvati svrhu klonjenja istih bi mozda i bile dozvoljene da se covjek ZNA i MOZE kontrolisati, ali ne moze, jer je samo COVJEK.. Ne zna, grijesi, slab je, prevara se u odlukama, u procjenjivanju stvari, u mnogo cemu.. Covjeku treba vodilja, ruka koja ce mu pokazat pravi put.. Kad smo mali, roditelji nas drze dok ne prohodamo, kako odrastas postajes samostalniji i jacas da bi mogao svoju djecu izvest na pravi put.. Kad odrastes, opet ti treba neka vodilja, nadjes se uvijek u nekoj dilemi. Covjek nije nista do velikog djeteta.. Kad bi isli lancem, ovaj potice od onog, ovaj od ovog, dodjes do prvog covjeka na zemlji, Adema a.s. Njega je stvorio Bog, ta ruka koja nam je i pokazala sva dobra na zemlji i kako da se njima sluzimo.. On daje smisao svemu, On je smisao! Kad budes dobar, dobijes kolac od mame, covjek vjeruje ni manje ni vise, nego da dobije kolac, ovaj put od Boga, da dobije nagradu, da sazna smisao! Share this post Link to post Share on other sites
+Incubus 649 Report post Posted January 16, 2008 [quote name='black tattoo' post='206334' date='Jan 15 2008, 22:07'][b]kako ces onda nekom objasniti zasto grane vihore na vjetru, ako on taj isti vjetar ne vidi? [/b][/quote] ali ga mozes matematicki opisati i modelirati [quote name='black tattoo' post='206334' date='Jan 15 2008, 22:07']uzmimo piramide, maje... nauka kaze da su ih gradili vanzemaljci, ili da su maje potomke istih... zasto? jer iste ne mogu naucno i prakticno objasniti, pa smo skloni vjerovanju neceg osamnaestog ccc na kraju, tema je zasto ljudi vjeruju, a ne zasto ljudi vjeruju u duhovno... [/quote] ma ovo za piramide i slicno su samo teorije zavjere, na rubu znanosti i slicno.... napravili su ih maje i gotovo, to sto sad mnogi tu pronalaze uporista za razno-razne svoje teorije i torijice da bi dosli na tv i u novine je druga stvar Share this post Link to post Share on other sites
+auslanderka zauvjek bosanka 83 Report post Posted January 16, 2008 bas sam poodavno cula jednu zanimljivu pricu... neki naucnici su uzeli bebu i odgojili je da kazem u sobi (4 zida) kako je rastla nije imala kontakta s vanjskim svijetom nit kad bila vani... jednom kad su tu bebu vec odraslu izveli vani..prvo sto je beba rekla je kad je vidjela ljepote zemlje rekla je: "Kako je tek lijep onaj ko je ovo stvorio!" beba nije imala kontakta s religijama al stvar je da covjek vjeruje to da nosi ocito sam u sebi. znaci covjek to nosi sa sobom...u sebi... sad ako neko zeli reci ateisti pa... vjeruju i oni...samo pogresno Share this post Link to post Share on other sites
Marklar 0 Report post Posted January 16, 2008 [quote name='black tattoo' post='206334' date='Jan 15 2008, 23:07']kako ces onda nekom objasniti zasto grane vihore na vjetru, ako on taj isti vjetar ne vidi?[/quote] Sigurno ne tako Share this post Link to post Share on other sites
+black tattoo 7 Report post Posted January 16, 2008 isrcpno vjetar je samo slikovit dokaz. nije tipa vatre, vjerovanja u istu i tome slicno... a sto se maja tice... recimo nikad nisu, a da bog da da budu ikad rasvijetljene... to je ono sto nam daje za pravo da vjerujemo u svakave teorije... jer nije dokazano nista o njima. i bezbroj takvih primjera... dobro je da si se uhvatio za mitologiju, a sta je ona nego vjerovanje. kakvo i u sta, pitam se? ipak, bojim se da nisi razumio sta sam htio reci... [u prijasnjim postovima]. Share this post Link to post Share on other sites
+Vento 515 Report post Posted January 16, 2008 1) Atheists believe that life is meaningless.[/b] Ne bih rekao. Mislim da je kod ateista prisutnija svijest o ovozemaljskom, o hedonizmu kao svojevrsnoj ideologiji. Bar koliko sam ih ja upoznao. [b]2) Atheism is responsible for the greatest crimes in human history.[/b] Ne Share this post Link to post Share on other sites
+black tattoo 7 Report post Posted January 16, 2008 jel se ovdje radi samo o duhovnoj noti ili??? mislim na temu. gable, jesi ti mislio zasto ljudi vjeruju/nevjeruju u boga, ili zasto uopste vjeruju?? Share this post Link to post Share on other sites
+Hugolina 1 Report post Posted January 17, 2008 [quote name='Marklar' post='206488' date='Jan 16 2008, 20:24']Tipična religijska demagogija koja prolazi jedino u srednjim Share this post Link to post Share on other sites
+Incubus 649 Report post Posted January 17, 2008 [quote name='Hugolina' post='206523' date='Jan 17 2008, 02:45']Kao i obicno, tvoja najbolja obrana- napad Nemas argumenata, najjaci si u sigranju rijecima i pravljenju ironicnog humora, sto moze svako Vec smo jednom diskutovali i dosli do zakljucka da Bog nije taj koji je ljude natjerao da ratuju, na sto se opet pozivas i castis Boga pogrdnim nazivima, i BLAGOM ironijom pokusavas ukazati na to kakva je on vodilja, po tvom misljenju -losa. Ok, hajde ti budi ta ruka koja ce nas voditi, objasnit sve svojim 'visim' umom ili zelis da kazes da nisi u stanju? Ako ti nisi, zasto to ne pustis Njemu koji zna sta radi?[/quote] pa zasto bi ti trebala ruka koja te vodi. imas razum, noge, hodaj sama... [quote name='Hugolina' post='206523' date='Jan 17 2008, 02:45']Ima neki nedokucivi smisao zasto nas je bas stvorio ovakvima kakvi jesmo, zasto nas je smjestio na Zemlju, zasto je ostale planete, satelite, opcenito kosmos, uredio tako kako jeste.. Mi smo tu da se divimo tome, gdje god se okrenes vidis njegovu velicinu i moc, otmi se tome ako mozes, drzi nebo na svojim ramenima ako mozes.. Ako su Maje izgradile piramide, jesu li postavile i nevidljive stubove koa drze nebesa? Ko je stvorio Maje i one prije njih?! Ne znamo zasto je sve tako, ali imamo upute kako da se odnosimo prema stvarima i pojavama na ovom svijetu s ciljem da bi dostigli bar dio smisla, jer slagalica ce biti kompletna tek kad dodjes pred Njega i kad je On dopuni. Bez temelja ne mozes graditi kucu, ako se pojavis pred Njim bez temelja, kako da On 'nadogradi' tvoju kucu, tvoju zivotnu pricu i pokaze ti smisao za kojim tragas kao i ja, kao svaki covjek?! Ljudima je lakse bjezat od neceg ako ne znaju to objasnit, umjesto da se suoce s problemom.. Sve ono sto vidis i sto se da naukom objasnit, je vec postojalo, to je samo objasnjenje pojava koje su tu, koje vidis, a ono sto ne vidis je Bozije i ne preostaje covjeku nista drugo do da vjeruje u Njega, inace, uzmi stavri u svoje ruke i ti objasni, ako smatras da On nije u stanju, cak stavise, da uopce ne postoji. Najbolji primjer ti je priroda, ma koliko ti govorio da je to samo moja percepcija svijeta.. On je van, pogledaj kroz prozor, prosetaj kroz prirodu i reci da nije savrseno, da nema veze s vezom, da covjek moze to napravit.. Covjek se voli igrati Boga i uzimat stvari u svoje ruke, ali nije to u stanju, jer nije jak, njegov um nije toliko daleko dosao da bi znao svime upravljati.. Kada je cudoviste zatrazilo da mu Frankenstein napravi zenu poput njega, ovaj odbija jer je svjestan da bi na taj nacin se prosirila njihova vrsta na zemlji, stvorio je cudoviste, ali nije preuzeo odgovornot za njega, pouka: hajd se sad igraj Boga! Iako fikcija, lijepa je pouka,a posto je to napisao covjek, sam priznaje da ljudska vrsta nije u stanju napraviti tako nesta savrseno, to se i desi svaki put kad covjek odbija vjerovat u Boga, dash mu priliku da on bude na Njegovom mjestu, i naravno zakaze, jer covjek si, sine, covjek, samo mala karika u jednom lancu ciji pocetak i kraj drzi BOG! Zasto lanac sluzi, koja mu je svrha, na Sudnjem danu svako ce znat, kao sto ce znat da li je ispunio svoju ulogu u lancu, je li se trudio da ga odrzi cvrstim ili je ostao labav..[/quote] ali zasto ti osporavas nekome da sumnja u sve ovo sto si ti napisala... zasto bih bio samo mala karika u lancu... zasto ne vjerovati da ce jednog ljudska vrsta evoluirati u savrsenija i bolja i mocnija bica koja ce imati i neke odlike onog sto se danas definira kao "bozanstvo", sto ako poslije sudnjeg dana nema nista, znacit ce da su tvoje razmisljanje i razmisljanja svih vjernika pogresna, sta ako... mislim sve ti lijepo pricas i ne mogu ja sad tebi nametati tvoje stavove, ali prihvati i razlicita misljenja Share this post Link to post Share on other sites
bubamara 0 Report post Posted January 17, 2008 ima u filozofiji jedna teorija koja se naziva "kockarska teorija" a tice se vjerovanja u boga u kojoj se navodi da bi ljudi religijama trbali pristupati na kockarski nacin, sljedbenici ove teorije polaze od toga da mi ne znamo da li bog postoji ili ne ali da se trebamo kockati s tim pitanjem i smatraju da ako bog postoji a mi vjerujemo da postoji i pokoravamo se njegovim odredjenima na onom svijetu mozemo imati samo korist a na ovom svijetu se trebamo odricati nekih stvari u ime boga, ako bog ne postoji a mi vjerujemo da postoji na onom svijetu nas nista nece cekati a na ovom bi zivjeli s odricanjem, ako mi ne vjerujemo da bog postoji a on stvarno ne postoji onda bi na ovom svijetu zivjeli onako kako mi hocemo a onog svijeta nema i nema nam ko suditi za to sto smo radili pa smo na dobitku i ako bog postoji a mi vjerujemo da ne postoji i zivimo onako kako hocemo e onda smo donji na onom svijetu. mozda i nije tema rasprave ali je pravo zanimljivo pa neka se svako odluci sta ce, ja sam za opciju da vjerujem da postoji i trudim se da se drzim nekih Bozijih odredjenja pa sta bude. Share this post Link to post Share on other sites
+Hugolina 1 Report post Posted January 17, 2008 [quote name='Incubus' post='206554' date='Jan 17 2008, 09:19']pa zasto bi ti trebala ruka koja te vodi. imas razum, noge, hodaj sama... ali zasto ti osporavas nekome da sumnja u sve ovo sto si ti napisala... zasto bih bio samo mala karika u lancu... zasto ne vjerovati da ce jednog ljudska vrsta evoluirati u savrsenija i bolja i mocnija bica koja ce imati i neke odlike onog sto se danas definira kao "bozanstvo", sto ako poslije sudnjeg dana nema nista, znacit ce da su tvoje razmisljanje i razmisljanja svih vjernika pogresna, sta ako... mislim sve ti lijepo pricas i ne mogu ja sad tebi nametati tvoje stavove, ali prihvati i razlicita misljenja[/quote] No problem i no hard feelings Samo da ce covjek dostici bozanske osobine mislim stvarno, procitaj jos jednom to i zamisli da covjek dostigne taj stadij, a jedna od osobina je da je Bog svemoguc, i znaci svi ljudi postanu svemoguci, sveznajuci, itd.. koji bi onda smisao zivota bio? Kakvu ulogu ce imat obrazovne institucije, jer je covjek tad sveznajuci, kakvu ulogu ce imat zakoni, jer je covjek najmocniji, kakvu ulogu ce imat ista, jer Bog ne ovisi ne i od kog, Njemu nije potrebno. Cijeli sistem bi se morao promjenit, napravit novi svijet.. Moze li covjek to? Vjerovat u to je isto sto i sjedit pod grozdjem i cekat da na njoj naraste usisivac. Hvala Bogu, dostizemo tehnoloska dostignuca, sto ce tice materijalnih stvari, sigurno cemo napredovati, to stoji. Ali da cemo dostici stadij duhovnog s kojim cemo postat kao Bog, posjedovati Njegove osobine, pa ne bih bas rekla.. Sto se tice vodilje, zasto bi ti trebala? Istina, covjek ima razum kojim bi trebao da se sluzi, medjutim, mnogi ljudi ga ne upotrebljavaju, bar ne u onoj mjeri u kojoj bi trebali i korisne svrhe. Cak i kad se covjek maximalno trudi, pogrijesi mnogi put. Zasto? Zato sto ne moze i nikad nece dostici visi stadij, onaj na nivou bozanskog! Nikom nije drago da mu neko nesto naredjuje, svako voli biti svoj sef, 'sta meni ima jedan Bog naredjivat sta cu radit, imam svoj razum da sam odlucim'. Da, imamo razum, ali On je tu kad pogrijesimo da mi ukaze na gresku i kako je mogu popravit, u biti, jedino su kod njega svi odgovori. Kazem opet, saznat cemo jednom.. Ne pokusavam osporit nicije misljenje, samo iznosim svoje, i kako ja gledam na druga misljenja. Svako ima pravo da vjeruje u sta zeli ili da ne vjeruje. Nevjerovanje je opet vjerovanje, jer vjerujes da ne postoji ovo ili ono, znaci imas neka ubijedjenja koja su takodjer vjera, samo u razlicite stvari od nekog drugog. Ja i sama volim filozofiju, citala sam mnoge filozofe, sa nekim stavovima se slazem i pokusavam produbiti njihovu misao, neke procitam i pokusam shvatiti, ali ako se kose sa stavom da je Bog jedan, zabiljezim ih sebi u memoriju radi opceg znanja, ali ih ne slijedim.. Isto je sa umjetnoscu, jedno umjetnicko djelo mozes intepretirat na bezbroj nacina, jer svaka individua na sebi svojstven nacin dozivljava umjetnost. U doba kad je kur'an poceo biti objavljivan, Arapi su dostigli visok stepen pjesnistva, bila je popularno to vrijeme retorika i pjesnistvo. Tad Allah dz.s na Zemlju spusta Knjigu nad knjigama, nijedan pjesnik, nijedan umjetnik nije uspio napisat takvo nesto do dan, danas, niti ce moc. Kur'an nije ni proza, ni poezija, ni drama, ni ep, nista od knjizevnih vrsta koje su nam znane, Kur'an je jedinstven, kao i Njegov stvaralac i vazi za sve ljude, jer ce rijeci ipak biti ono cega nikad nece nestat i cime osnovno sredstvo za izravanje svega sto dokazes, mislis ili izmislis. [i] Reci:"Kad bi se svi ljudi i d Share this post Link to post Share on other sites
Marklar 0 Report post Posted January 17, 2008 @Vento Na prethodno navedenom linku Shadowman-a i jesu u pitanju najče Share this post Link to post Share on other sites
Marklar 0 Report post Posted January 17, 2008 [quote name='bubamara' post='206560' date='Jan 17 2008, 11:12']ima u filozofiji jedna teorija koja se naziva "kockarska teorija" a tice se vjerovanja u boga u kojoj se navodi [b]da bi ljudi religijama trbali pristupati na kockarski nacin, sljedbenici ove teorije polaze od toga da mi ne znamo da li bog postoji ili ne ali da se trebamo kockati s tim pitanjem i smatraju da ako bog postoji a mi vjerujemo da postoji i pokoravamo se njegovim odredjenima na onom svijetu mozemo imati samo korist a na ovom svijetu se trebamo odricati nekih stvari u ime boga, ako bog ne postoji a mi vjerujemo da postoji na onom svijetu nas nista nece cekati a na ovom bi zivjeli s odricanjem, ako mi ne vjerujemo da bog postoji a on stvarno ne postoji onda bi na ovom svijetu zivjeli onako kako mi hocemo a onog svijeta nema i nema nam ko suditi za to sto smo radili pa smo na dobitku i ako bog postoji a mi vjerujemo da ne postoji i zivimo onako kako hocemo e onda smo donji na onom svijetu.[/b] mozda i nije tema rasprave ali je pravo zanimljivo pa neka se svako odluci sta ce, ja sam za opciju da vjerujem da postoji i trudim se da se drzim nekih Bozijih odredjenja pa sta bude.[/quote] To idiotsko pravilo je poznato i pod nazivom "Pascalova vaga". Ako je jedini razlog Share this post Link to post Share on other sites
+black tattoo 7 Report post Posted January 17, 2008 [quote name='Marklar' post='206585' date='Jan 17 2008, 15:15']Upravo suprotno. Historija nas uči koliko su nas ko Share this post Link to post Share on other sites
massrer 1 Report post Posted January 17, 2008 bismillah, ovaj tekst Share this post Link to post Share on other sites
+black tattoo 7 Report post Posted January 17, 2008 nekad davno, a ne znam gdje.... mlad, obrazovan ateista lutao po svijetu trazeci nekoga da mu objasni postojanje boga. i tako dosao u mjesto gdje je zivio stari mudrac, musliman. - "kako mozete vjerovati u nesta sto ne vidite?" pita ateista - "jel volis ti svoje roditelje?" - "volim." odgovara ateista - "a jel vidis to, jel vidis tu ljubav?" - "ne vidim." odgovara ateista - "a jel sejtan napravljen od vatre?" pita ateista - "jeste." - "a ako je napravljen od vatre, kako to da ce gorijeti u istoj, da ce mu to biti kazna?" na to mudac plesnu ateistu i upita ga: - "jel te zabolilo kad sam te udario." - "jeste." odgovori ovaj - "a jel moja ruka napravljena od mesa isto kao i tvoje lice?" - "jeste." odgovori ateista p.s. bilo je jos tih pitanja i odgovora, ne mogu se svega sjetiti... al ja bih da se ovdje drzimo teme, ako je ikako moguce Share this post Link to post Share on other sites
+Incubus 649 Report post Posted January 17, 2008 ove price koje su black tattoo i messrer postavili su vec bile na podforumu religija...tako da nemojte ponavljati iste price.. sve je to fino, ali iste ovakve price moze napisati i "druga strana"...drzimo s nekih konkretnijih argumenata... iako mozda na ovu temu i nema argumenata... ovdje svako vjeruje u ono sto zeli ili ne zeli... Share this post Link to post Share on other sites
+black tattoo 7 Report post Posted January 17, 2008 [quote name='Incubus' post='206615' date='Jan 17 2008, 21:46']ove price koje su black tattoo i messrer postavili su vec bile na podforumu religija...tako da nemojte ponavljati iste price.. sve je to fino, ali iste ovakve price moze napisati i "druga strana"...drzimo s nekih konkretnijih argumenata... iako mozda na ovu temu i nema argumenata... ovdje svako vjeruje u ono sto zeli ili ne zeli...[/quote] to sam upravo i predlozio, nema potrebe za opomenom [quote]al ja bih da se ovdje drzimo teme, ako je ikako moguce [/quote] Share this post Link to post Share on other sites
+Hugolina 1 Report post Posted January 17, 2008 @Marklar Prethodni postovi koje si napisao ce me veceras lijepo uspavati, hvala Ono sto si nabrojao da vidis kad se osvrnes u prirodi su stavri koje imaju objasnjenje. Osim toga, kazes da volis opustenu atmosferu, relax, covjece,, vidis li ista dobro na ovom svijetu?! Kod tebe je sve crno, sijamski blizanci na sve strane, opasnost vreba od svuda, prirodne katastrofe.. Vidis li ti ponekad mozda jednog marljivog mrava i zamislis li se kome se on zali na ovom svijetu? Ne zastide li te pcele svojom marljivoscu? Ne vidis li nikad oblike oblaka na nebu? Hodas li kad bos po travi, osjecas li rosu pod nogama? Prodju li ti trnci kad te zagrli malo dijete? Kad dozivis neocekivano lijepo iznenadjenje, kad dozivis nesto spontano, za sta nisi zasluzan ti, dodje niotkuda, ne dodje ti u glavu pomisao, na vrh jezika, o hvala ti.. i onda ucutis, jer ne, ti ne vjerujes u Boga.. Ne znam.. Ne zelim te ubijedjivat u nesto sto ne zelis vidjet, dokle god budes gledao skiljeci i samo u jednom pravcu, ne siroko, neces vidjet moju perspektivu. Kazes, da li sam se ja ikad zapitala, sta ako je ovo sto ja vjerujem pogresno? Normlano pitanje, koje svakom covjeku dodje na pamet.. Zapitam se, zasto je ovo tako ili onako, mnoge stvari mi nisu jasne, ali kad usporedim islam sa ostalim religijama, vidim da je autentican jedino islam, kur'an nema dodataka i nije mjenjan onako kako je covjeku odgovaralo.. Opisuje sve sto se tice covjeka, i dao ti je razum da one stvari koje su covjeku dokucive sam zakljuci. Znaci, dodjem do zakljucka da islam objasnjava svijet na najbolji nacin, nijedna druga vjera meni licno nije adekvatna, a da ne vjerujem ni u sta, da je zemlja pala tek tako, otcijepila se od neceg u kosmosu, covjek evoluirao od majmuna, a njih ima masallah jos skacu po dzungli, pa su jos uvijek hajvani, a ne covjek. Kako se covjek moze ponizit samo i reci da je postao od zivotinje koja nema razum? Wow, napredovali smo, ili se to zelimo bas pretvoriti u majmune?! Nazad nasim 'precima' Ako vec vjerujes u Darvinovu teoriju, onda ces znat zasto Kinezi imaju krive oci, zasto je kuga dosla, nizom godina, pod razlicitom okolnostima, mrtvorodjencad, komplikacije u porodjaju, eventualno, nije se razvijalo kako treba.. Zasto Bogu pripisujes sve lose, a dobro covjeku, ili pak ako nije od covjeka, jest slucajni experminet ili neobjasnjiva pojava, nesta normalno cak.. Sve, samo ne Bozije djelo, jer 'nije on u stanju ucinit nesta dobro, on je genocidan, ubija ljude ratovima, pravi nuklearne bombe, natjerao je bogatase da zive u vilama dok oni u Africi gladuju, dao je AIDS, jer bilo mu je dosadno, ni u kom slucaju za to nije uzrok "svak se svakim ...", spominjes mtrvorodjencad, za ciju smrt ima objasnjene, a ne spominjes abortus koji je izmislio covjek s isprikom da nije u stanju odgojit dijete, da je tako bolje, da nije mogao, da je pogresno vrijeme, mjesto, osoba (?), a sve je pocelo sexom, nadasve, bez zastite, ne razmislajuci sta ce bit poslije, i onda kad ubije svoje dijete, sutra ce kad stekne uslove i rodi mu se mrtvo dijete pitat ZASTO?! etc, etc, etc' Hoces jos primjera covjekove pameti i covjekovog vjerovanja da je on u stanju upravljat svojim zivotom, da ima sve konce u rukama, da zna sve.. I onda kad se desi nesta lose, ko je kriv nego onaj gore. Gle, on sad i postoji! Naravno, potreban nam je neko da nosi krivnju ps. Cesto si odgovarao na moje postove nevezano, gdje sam navela cinjenicu, kao npr. zasto je i kako obavljen kur'an, s kojom svrhom itd.. Ne postoji nista slicno kur'anu, tu nema 'sta je piac htio reci, biljeska o piscu, pripada li romantizmu, avangardi.. glavni likovi, sporedni likovi, uzor po kojem je djelo nastalo'.. Nema toga, niti ce biti. Kur'an jasno barata rijecima kao niko drugi, ne mozes ga svrstat ni u jednu knjiz. vrstu, pripisat mu osobine neceg sto je pisao covjek. . Pogledaj samo ljepotu rijeci kojima su pisane sure, naci na koji je opisano nesto, On kaze samo 'Budi! I ono biva!'.. Jednom rijecju on moze sve,dok je nekom potrebna enciklopedija da iskaze poentu.. Maksim Gorki rece vaktile: 'U pjesmi rijecima mora biti tijesno, a mislima siroko', jos jedna teznja stremljenja Bogu i bozanskom, ali ne moze, ne ide.. Covjek je smrtno bice, pa sve i da uzmemo tezu da onog svijeta nema, nije li ljepse da te ljudi zapamte kao nekog i nesto, da te uopce zapamte, a ne da ti na dzenazu ne dodje niko, ili uza rodbina, posto si za zivota napravio imidz skeptika u sve i svakog, uspio oboriti rekord ljudske gluposti. Ako vec 'nema' smisla na onom svijetu, nema onog svijeta uopce, iskoristi bar ovaj, u smislu da budes dobar, ne dobar u krsenju svakog moguceg pravila, probavanju svega sto donosi sekund uzitka.. vec dobar covjek sa srcem ko prekuca i lijepom rijecju za svakoga.. ako pak onog svijeta ima, i shvatis onda kad dodje taj cas da si bio u krivu, neces li osjatit zaljenje, sto nisi bolje razmislio? A nista gore od zaljenja nema, i kajanja zbog stvari koje si mogao ucinit, a nisi. Ja bar nista ne gubim, ako i grijesim, pa nema Boga, ali ti bi mogao biti na gubitku ( bez namjere da te uvrijedim, napanem, ista slicno ) Nije me briga, svako ima izbor Ove rasprave sve manje imaju smisla, jer nije poenta ubijedit nekog u neku svoju isitnu, poenta je da nadjes balans izmedju sebe i stvari oko sebe. Svako od nas u sebi ima 'dozu' vjere, u bilo sta. Nije dobro ni predozirati se, ni da manjka,neg nako nako.. Bas kako je rekao poslanik 'Ne pretjerujte!' Vjernici se cesto posmatraju kao mucenici, kakvi, da mi je samo znati? Mucenici cega, koga? Jer si uspio svoj zivot dovest u red i slijedit jednog Boga, hehe.. J a sam ponosna onda sto sam 'mucenica' Live long and prosper! Share this post Link to post Share on other sites
Maqdisi 2 Report post Posted January 18, 2008 Ode mi pola sata vremena dok sam letimicno pregledo komentare na ovoj temi, pa sad moram biti brz Odgovor na ovo pitanje je puno puno stariji od ljudskih grupacija koje su se klanjale kipovima i samog "pecinskog covjeka", ako je kao takav uopste i postojao(objasnit cemo jednom prilikom), dakle davno davno.. U stvari od vrmena "Kalu bella"(na arapskom-rekose:mi svjedocimo, jasno nam je...) [b]I kad je Gospodar tvoj iz kicmi Ademovih sinova izveo potomstvo njihovo i zatra Share this post Link to post Share on other sites
Marklar 0 Report post Posted January 20, 2008 black tattoo [quote]sve dok se nesta ne dokaze, meni daje za pravo da vjerujem u drugu stranu price. ako cu biti toliki idiot da vjerujem i kad mi se podastru dokazi da sam u krivu... to je stvar mog idiotizma wink.gif[/quote] Ne osporavam ja tvoje pravo na vjerovanje. Hoće li neko vjerovati da mu je govno ispod prozora posrao ljubičasti slon sa sedam leđnih peraja i drvenom nogom i pritom svoju "teoriju" ne podvrgavati samokritici je njegova stvar, ali isto tako mora biti svjestan da će to mnogima biti smije Share this post Link to post Share on other sites
Marklar 0 Report post Posted January 20, 2008 Hugolina: [quote]@Marklar Prethodni postovi koje si napisao ce me veceras lijepo uspavati, hvala wink.gif[/quote] Jo'r velkam. wink.gif [quote]Ono sto si nabrojao da vidis kad se osvrnes u prirodi su stavri koje imaju objasnjenje.[/quote] Slu Share this post Link to post Share on other sites
Marklar 0 Report post Posted January 20, 2008 [quote]Zasto Bogu pripisujes sve lose, a dobro covjeku,[/quote] Gdje sam ja pripisao ne Share this post Link to post Share on other sites
+black tattoo 7 Report post Posted January 20, 2008 [quote name='Marklar' post='207023' date='Jan 20 2008, 16:32']Ne osporavam ja tvoje pravo na vjerovanje. Hoće li neko vjerovati da mu je govno ispod prozora posrao ljubičasti slon sa sedam leđnih peraja i drvenom nogom i pritom svoju "teoriju" ne podvrgavati samokritici je njegova stvar, ali isto tako mora biti svjestan da će to mnogima biti smije Share this post Link to post Share on other sites