Jump to content
CazinNET Forum
Sign in to follow this  
Gorilla Biscuit

Očuvanje historije Bosne i Hercegovine

Recommended Posts

Je li u to doba bilo katolickih i pravoslavnih crkvi u Bosni ili su samo ti nasi didovi bili (Ratko,Jovo,Miroslav,Jovo itd.)    ?

Meni ova imena vise lice na srpska neko na hrvatska ..    

Uzmi u obzir da smo mi prije pokrstavanja bili svi juzni Slaveni, dijelili smo mnoga imena. Neka su bila karakteristicna samo za određen narod. S obzirom da je vecina Bosnjaka prihvatila islam logično je da stara rodnovjerna imena kao i krstjanska nisu više u modi iako su ta rodnovjerna imena imali naglasak na etnickoj grupi a ne vjeri u većini slučajeva. Recimo ime TomiSLAV je hrvatsko ime dok je recimo MiroSLAV zastupljen i kod jednih i kod drugih u velikom broju za razliku od imena Tomislav koje je rijeđe ime kod Srba.

Kad si čuo kod Srba ili Hrvata recimo ime Zlatan, Kulin, Tvrtko, Boleslav, Milohna, Dragost, Azarije, Hlapoje, Kukleč ? 

I prije rata su ti imena poput Radovan i Ratko bila zastupljenija u Bosni nego Srbiji jer su Vlasi su bili pravoslavci i čobani došli sa Osmanlijama u našu zemlju pa s obzirom na njihovu vjeru a islamiziranje Bosnjaka oni su nastavili prenositi neke manje segmente Crkve Bosanske u svoje pravoslavlje, poput recimo imena. Danas su ti ti Vlasi Srbi u BiH.

Liče ti imena na srpska jer je Kraljevina Bosna kao što vidiš na slici bila haman do Beograda. A i to učenje iz kojeg je nastala Crkva Bosanska je počelo od Bugarske, Makedonije pa se širilo do nas pa mora imati svakakvih elemenata. Tada smo mi bili puno sličniji svi što se tiče imena, prezimena itd ... Šteta što ima ljudi danas koji se stide svoje historije i imena naših pradjedova.

Posted · Hidden by barca, November 24, 2013 - vrijedjanje
Hidden by barca, November 24, 2013 - vrijedjanje

Tada smo mi bili puno sličniji svi što se tiče imena, prezimena itd ... Šteta što ima ljudi danas koji se stide svoje historije i imena naših pradjedova.

Šteta što se nisi rodio kao GRK, tad bi se mogao zvati PAPANDREUS što bi ti zaista odgovaralo!

Posted · Hidden by barca, November 24, 2013 - vrijedjanje
Hidden by barca, November 24, 2013 - vrijedjanje

Šteta što se nisi rodio kao GRK, tad bi se mogao zvati PAPANDREUS što bi ti zaista odgovaralo!

Moderatori zamolio bih da obrisete riječi ovog majmuna iznad, izgleda nije dobio danas bananu.