Jump to content
CazinNET Forum
Sign in to follow this  
_Gost1

Cazinska neispri

Recommended Posts

Znal neko nesto vise o ovome? -kad sam bio u Cazinu, vidio sam neke plakate... kako ja to skontah, bice velika promocija neke knjige, cini mi se nesto je u vezi s Cazinskom bunom, medjutim ovaj put kao cijela verzija...

Promocija je 7. maja u Domu kulture il?

Znal iko ista o ovome? -mislim da bi to trebao biti valjda neki kulturni dogadjaj godine na nasem prostoru...

[quote name='Kemal_S' post='159159' date='May 4 2007, 22:57']Znal neko nesto vise o ovome? -kad sam bio u Cazinu, vidio sam neke plakate... kako ja to skontah, bice velika promocija neke knjige, cini mi se nesto je u vezi s Cazinskom bunom, medjutim ovaj put kao cijela verzija...

Promocija je 7. maja u Domu kulture il?

Znal iko ista o ovome? -mislim da bi to trebao biti valjda neki kulturni dogadjaj godine na nasem prostoru...[/quote]
07.05.2007 biti ce prezentacija od dr. Vere knjige
kazu da je je to zasad najrealnije izdanje knnige na temu cazinske bune
2001. je skinta tajna sa dokumenata iz tog doba tako da se moze jos ocekivati knniga na tu temu

[quote name='zilho' post='159185' date='May 5 2007, 10:15']07.05.2007 biti ce prezentacija od dr. Vere knjige
kazu da je je to zasad najrealnije izdanje knnige na temu cazinske bune
2001. je skinta tajna sa dokumenata iz tog doba tako da se moze jos ocekivati knniga na tu temu[/quote]

Kako je to jedina knjiga na temu cazinske bune sla

[url="http://imageshack.us"][img]http://img513.imageshack.us/img513/5160/bunabp0.jpg[/img][/url]

[quote name='ober_snake' post='159226' date='May 5 2007, 12:13']Kako je to jedina knjiga na temu cazinske bune sla

[quote name='ober_snake' post='159840' date='May 8 2007, 10:35']Sino

[quote name='zilho' post='159872' date='May 8 2007, 16:07']komotno si mogo biti sporski komentatator iz sturlica je bio organiziran prevoz a na spisku ima moj did Hodzi

[quote name='ober_snake' post='159882' date='May 8 2007, 14:39']Sportski komentator mi je bilo pod B )

Djed je mo

[quote name='[I-B-R-O]' post='159891' date='May 8 2007, 17:06']cek, to je ona crna knjiga "Cazinska buna" Vera Krzisnik Bukic (tako nekako) sto je jos daaaaavno izdana?
sto ima u svim boljeopremljenim knjizarama?

tj, nikakvo dopunjeno izdanje ili nesto slicno?[/quote]

To je ta

[quote name='ober_snake' post='159912' date='May 8 2007, 16:16']To je ta izdata 1991 , njena promocija u Cazinu tek ju

Tek prije dvije godine su otvoreni arhivi u Bihacu o Cazinskoj buni, (ne znam sta se tolilko dugocekalo, poslije rata), o vo je sad dodatak toj knjizi, jer u svim dosadasnjim verzijma na taj dogadjaj se gledalo iz ugla raznih prica, a uvijek je falio ovaj tajni, ustavri sta je to tad aktualana vlast radila, mogli ste biti streljani samo zato sto bi neki komsija reako da ste vi tu nesto radili, bez sudjenja i slicno.

Ovaj drugi nastavak ( o kojem govori Zilho) ce raditi za jedno tridest godina samo neki drugi ljudi, i o nekom skorije proslom vremenu, he he znate na sta mislim.

[quote name='[I-B-R-O]' post='159959' date='May 8 2007, 21:42']Evo malo o sinocnjem doga

Bio sam i ja na promociji ...
Sve cisto, ne negiram harac ,kojem je bio izlozen ne samo narod ovog kraja vec narod na citavom prostoru bivse Juge, ni sekunde...strasno
Zakon o otkupu sam letimicno pogledao, postoje tabele i normativi za svaku pojedinu vrstu stoke, zitarice koje je svako gazdinstvo prema velicini moralo predati...Postoje minimumi i maksimumi, e sad kako je koga osinulo, jel po minimumu il maksimumu pitanje je.
Strasno je bilo to sto se KPJ-e u to vrijeme otimala uticaju ruskog komunizma , a u isto vrijeme primjenjivala njihov strasni sistem otkupa, haraca , kulaka i sl, zbog kojeg je u Rusiji stradalo Bog zna kolko ljudi...

Ne pocetku mi je zasmetalo sto se svi govornici obracaju iskljucivo stranackim pozdravom SDA, ne uvazavajuci pri tom prisutsvo autorice knjige ciji to pozdrav svakako nije...Al to je opste poznata situacija njihovih skupova koje sve do jednog pretvore u stranacki...

Jedini je nacelnik skup pozdravio i sa jednim i drugim pozdravom, mnogo dostojanstvenije od ostalih govornika..
Za svaku pohvalu..

Licemjerno je to sto je SDA monopolizirala cijeli slucaj da bi prikazala 1950 godinu kao godinu progona muslimanskog naroda, a jedan od glavnih inicijatora je bio srbin Milan Bozic...Bilo je jos desetak srba ...Ostalo su bili muslimani, al sta bi trebalo ocekivati kad je ovo uvjek bio vecinski muslimanski kraj ...

Licemjerno upravo zbog toga sto je jedan dio njihovih kadrova 50-tak godina kasnije ponovo poveo bunu protiv drzave samo pod drugim imenom i uz neke druge izgovore.

Ne zelim ja opravdavati onu vlast i onaj sistem al se mora priznati da se svaki sistem brani i nastoji odrzati po svaku cijenu. Na kraju njemu nije bitno ni ko je ko ni kako se ko zove. To smo imali prilike vidjeti za vrijeme ove druge bune, citaj Autonomije. Dovoljno je bilo pokazati prstom na nekog i

[quote name='snake' post='160077' date='May 9 2007, 15:19']Treba se upitati [b]zasto je ovaj kraj uvjek bio prvi kad treba povesti kakvu bunu[/b] ?? zasto bas cazinska krajina kad je u citavoj jugi bila slicna situacija..
Niko ne postavlja pitanje da li su sami odbornici, koji su po tadasnjm srezovima i opstinama vrsili otkup , pretjerivali u tome iznad zakona samo da se ulizu i dodvore onima gore, uostalom isto ko sto se danas ovi mali ulizuju onima gore velikim..

[b][color="#ff0000"]Ljudi mi pricaju da je na nekom zasjedanju tih odbornika u to vrijeme, nas mozak odavde, odbornik, rekao da Cazinska opstina moze dati isto toliko koliko i bilo koja vojvodjanska opstina[/color][/b] !!!!

Bez obzira na sve ja sam na strani tadasnjih

[quote name='ober_snake' post='160080' date='May 9 2007, 14:04']Oko su