Jump to content
CazinNET Forum
Sign in to follow this  
PacificHurricane

Krajiški intelektualci

Recommended Posts

Evo jedne teme o tzv. nasim javnim licnostima koji se eksponiraju kao intelektualci, ljudi koji se prikazuju kao edukovani i osvjesteni.. Pitanje dali su oni to i sta uopste znaci taj pojam intelektualac za nasa podrucja???

Licno sam se nasao u neugodnoj situaciji, slucajno sam uocio na "Kupovina i prodaja u bosanskoj Krajini" da se neki lazni profili vec danima za*ebavaju sa narodom, danas nisam mogao vise izdrzati kad je taj lazni profil poceo dijeliti mobitele za siromasne, nakon 15 minutne prepiske i dalje osta cinjenica da se lik nije prestavio i najdalje mi je rekao da idem cuvati ovce te da ga pustim na miru, mislim da je i jedan od administratora te grupe shvatio jer lazni profil se vise ne nalazi na spisku clanova grupe!

Ja sam se ipak potrudio,da obecanoj curici koja je navodno iz Buzima, dobije obecani mobitel koji joj je javno izrekao taj lazni profil, kontaktirao sam par buzimljana i nismo jos ustanovili koje siromasna curica, izgleda ju je izmislio taj lazni profil...

I na to sve, bio sam sokiran da takav idiot prebiva i postoji u Krajini.. Kakve su to generacije odrasle na nasim prostorima je strasno!!!

Pa tako htjedoh jos aktivnog kolumnistu sa cazineta, tj Faruka Ajdinovica, upoznati sa slucajem tj dati mu prijedlog za njegovo sljedece pisanje. Iako nismo u prijateljima, nakon sto sam ovako slican tekst napisao, lik me jednostavno blokirao bez ikakvog odgovora!!!

Prvo bi valjda trebao cijeniti sto ga neko naziva kolumnistom, i sto se neko trudi doprinijeti njegovom radu... Al eto reakcija je takva kakva je!

Bekir Bajramovic je dosta srcanija osoba, licno mislim da dozivljava previse osobno sva desavanja sto je po njega losije ali mu to valjda daje tu inspiraciju da se udubi u pisanje. Ali se do sada kako sa mnom, tako sa drugima, trudio biti na nivou..

Intelektualci bi mogli biti i politicari, novinari itd... Pitanje je kako to intelektualci izgledaju tj kako bi se trebali ophoditi. i sta oni znace za jedno drustvo???

... Pitanje je kako to intelektualci izgledaju tj kako bi se trebali ophoditi...

Kada mene vidiš, samo će ti se reći. :)

I mene kad vidis vidjet ces kako ne izgledaju :-)

Kao i obicno nas Pacific se bavi utopijom.

Drug,krajina ti je leglo idiotizma i skorojevica.,,Intelektualce,, smo inace uvijek uvozili.

Imamo mi intelektuaca. Intelektualci su  segment "mislećeg društva". Imamo mi takve. Samo je problem što nisu nezavisni već opet instrumenti određenih politika! Zbog vlastitog interesa, naravno!

• Upvote 1

Imamo mi intelektuaca. Intelektualci su segment "mislećeg društva". Imamo mi takve. Samo je problem što nisu nezavisni već opet instrumenti određenih politika! Zbog vlastitog interesa, naravno!

Upravo tako ...

Na žalost biti intelektualac ne znaci biti i moralna osoba ...
  • Upvote 1

Upravo tako ...

Na žalost biti intelektualac ne znaci biti i moralna osoba ...

Ovo sam htjeo cuti.Zato je i bio post malo provokativan i okrnjit.

Samim tim se da zakljuciti da intelektualac kod nas  u stvari moze i konobar biti.Tako bi mi bolje prosli nego da nas ovako handre.Cijelokupno drustvo od njega nema nikakve koristi.

Biti optimista i idealista smatram da nije lose, tj kako ti vikinze rece utopija! To je jedina stvar koja me dijeli od kapitalizma:) iako sam se vec odavno ogranicio na stvari koje mi donose nesto konkretno.. I tako u pauzi ucenja malo nekad skrenem utopisticki :D
Sve u svemu, mladi kolumnist me iznenadio, kakva je pozadina i stav utjecala da se oglusi o prijedlog i tako postupi. Steta sto ne navrati na forum jer nebi bilo lijepo da optuzeni ne dobije priliku za rijec!

A i ova zadnja desavanja kad se doticni Zoka htio spaliti, su izmamila "intelektualce" na scenu... Kako sam stigao popratiti nije bilo negativni komenatara.
I jeli neko zna nekog zivuceg pisca iz Krajine ili ti ga skolovanog covjeka koji je osim svoje skolovanosti sa svojim inovacijama i radom nedvojbeno pridonio regionu??? Mozda da se napravi neki spisak, lista. Jer licno nebi mi bilo od viska da poznajem takva imena i njihov rad?!

Ne živimo u vremenu Voltairea ili Hugoa ili Sartrea ali zato živimo u vremenu Žarka Puhovskog.

Puhovski citira Sartra koji kaže: "da se intelektualac bavi onim što se njega ne tiče, dakle, da se ne bavi u javnosti vlastitim interesima ili vlastitim problemima, već na ravni spoznajnih načela formuliše opšte dobro na način koji je podoban za javnu raspravu".

Imamo li mi u Krajini takvih??

http://www.blic.rs/stara_arhiva/intervju/97762/Intelektualci-i-kucne-pomocnice

U intervju-u kojeg je dao za časopis BEHAR, prof. dr Esad Duraković na pitanje novinara da “ocrta

stanje duha bošnjačkih intelektualaca nakon zadnjeg rata”, odgovara sljedeće:

“Možda ću biti odveć pesimističan, ali valja biti realan. Duh onog “staleža“ u

BiH koji bi htio da se zove intelektualcima je toliko jadan i čemeran da je

dostojan istinskog prezira. Situacija u BiH je vrlo, vrlo teška, u svijetu stvari

ne idu kako valja, a ti ljudi su se zavukli u zavjetrinu, ili su uprtili ruksake na

leđa pa jurcaju za honorarima. Ne reagiraju ni na šta. To je zaista bijedno!

Udavi nas birokratija i oportunizam. Akademska zajednica se tragično birokratizirala.

Time ta sorta hermafrodita pokazuje da, zapravo, nisu intelektualci:

osnovno svojstvo intelektualca jest da nepristrasno, u skladu sa svojim

obrazovanjem i savješću, djeluje kao korektiv društva. Obrazovan čovjek

nije isto što i intelektualac; može neko biti akademik, ali ne mora biti istovremeno

i intelektualac. Meni znaju katkad progovoriti iz toga “klase samoživih“

zašto tako često reagiram javno kad nema fajde od toga. Ja velim da,

između ostaloga, intelektualac mora ostati u skladu s vlastitim bićem, a to

znači reagirati čak i onda kada zna da neće biti neke fajde.”

Već smo se složili da je ovo vrijeme "intelektualaca-uvlakača" da ne spominjem onu konkretniju kvalifikaciju gdje se spominje zadnjica!

S obzirom da je slobodnih intelektualaca vrlo malo, sljedeća priča se nameće kao inspiracija. Ko zna, možda se neki naš krajiški intelektualac uspije osloboditi okova poltronizma.

Priča iz historije: Onaj ko želi opružiti noge, taj ne pruža ruku za ničiju milostinju

Ova priča govori o Ibrahim-paši, sinu Muhammeda Alija, egpatskog vladara koji je došao u Šam. U velikoj Umevijskoj džamiji je zatekao šejha Se'ida el-Halebija, velikog učenjaka Šama kako drži predavanje. Paša je ušao, ali je šejh nastavio sa svojim predavanjem, ispruženih nogu. Nije se obazirao na pašu, kao da nije postojao. To je jako razljutilo pašu, pa se zaputio prema dvoru razmišljajući na koji način kazniti neposlušnog šejha.

Mnogi su mu predlagali da mu ga okovanog dovedu, ali je ipak odustao od te ideje. Znao je, ukoliko to učini na sebe će nakupiti srdžbu i gnjev ljudi. Odlučio se na suptilniju varku. Poslat će mu hiljadu zlatnika. Na taj način će pred ljudima omalovažiti šejha i onda će on pasti u očima svojih učenika. Pozvao je svoga vezira, dao mu hiljadu zlatnika i poslao ih šejhu. Vezir je ušao u Umevijsku džamiju i zatekao šejha kako drži predavanje.

Povišenim, oholim, tonom mu je rekao: "Šejh, paša ti šalje hiljadu zlatnika, iskoristi ih za sebe."
Šejh podiže glavu, sažaljivo pogleda vezira i tihim i smirenim glasim mu reče:

"Sinko, vrati te zlatnike svome paši i poruči mu: Onaj ko želi opružiti noge, taj ne pruža ruku za ničiju milostinju."