+picasso 356 Report post Posted November 27, 2012 [quote]Vodeći političari u BiH ponovo su se počeli igrati mapama podjele BiH. U javnost su procurili novi prijedlozi prema kojima bi se na etničkoj osnovi nanovo preuređivala naša zemlja, objavila je sarajevska Face TVPo tvrdnjama ove televizije predviđena je podjela Bosne i Hercegovine u četiri administrativno-teritorijalne jedinice. Jedna od njih bila bi multietnički distrikt Sarajevo kojem bi pripali Istočno Sarajevo i Pale sa većinskim srpskim stanovništvom te Kiseljak, Fojnica, Busovača i Vitez gdje postoje brojne hrvatske zajednice – tako da bi u ovom distriktu živjeli pripadnici sva tri konstitutivna naroda.Navodno, po tvrdnjama Face TV, razgovara se o uspostavljanju regije Hercegovina.Republika Srpska ostala bi u sadašnjim granicama, s tim da bi prepuštanje Pala i Istočnog Sarajeva multietničkom distriktu bilo “kompenzirano” Distriktom Brčko kako bi se osiguirala teritorijalna povezanost istočnog i zapadnog dijela RS.Četvrti entitet bio bi Bosna (na karti označen zelenom bojom), no on ne bi imao potpuni teritorijalni kontinuitet.Face TV ne precizira detaljnije na osnovu čega su sačinjene ovakve karte.[/quote] [url="http://vimeo.com/moogaloop.swf?autoplay=0&clip_id=54293327&fullscreen=1&server=www.vimeo.com&show_byline=1&show_portrait=0&show_title=1"]video[/url] Share this post Link to post Share on other sites
+viking 863 Report post Posted November 27, 2012 (edited) primjetio sam da u ovakvim situacijama nas krajisnika nigdje nema...ofarbaju nas u zeleno i cekaj sta ce biti i vici riba Edited November 27, 2012 by viking 2 Share this post Link to post Share on other sites
sonda 169 Report post Posted November 27, 2012 Dolaze hebena vremena za Bosnu.Spanija je na udaru separatista,pogledajte na ovom linku.Zbog ovog Milorad Dodik kaze:cekacemo i vidjeti sta ce biti sa Katalonijom i Skotskom! http://www.avaz.ba/globus/europa/katalonija-ide-ka-nezavisnosti-slijede-skotska-baskija-wales-valencia-vojvodina Share this post Link to post Share on other sites
Gorilla Biscuit 105 Report post Posted November 27, 2012 Samo što Španjolci neće napraviti rat jer su kud i kamo civliziraniji Share this post Link to post Share on other sites
+Banjaluka 401 Report post Posted December 21, 2012 (edited) Nema ništa od ovoga, jer svako prekrajanje mapa znači reviziju Dejtona, a ako ne vrijedi jedna sitnica iz ugovora, onda cijeli Dejton pada u vodu. I šta onda? Nazad u prvi razred i cijelu ratnu školu ići iz početka. Nema šanse. Niti ima resursa za to, niti vojske, niti narod ima volje, niti ima šta više da se opljačka. Ovo je samo jedna od onih predizbornih paljevina kojom svaki čoban nastoji da zgusne što čvršće svoje stado i nastoji da ga plaši "vukom" sa druge strane. Što je "nama" čoban, "njima" je vuk, i obrnuto. I uče nas da se mrzimo i plašimo jedni drugih, dok oni zajedno okreću janjce i smiju se sirotinji. Edited December 21, 2012 by Banjaluka Share this post Link to post Share on other sites
+picasso 356 Report post Posted December 21, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=2ZXunFnqr0k Share this post Link to post Share on other sites
+barca 403 Report post Posted December 21, 2012 Banjaluka je ovde u pravu. Politickim predstavnicima sva tri konstitutivna naroda nije u interesu bilo kakvo prekrajanje, bilo cega sto je definisano u Dejtonu jer bi to znacilo otvaranje mogucnosti za reviziju istog. To bi opet znacilo mogucnost korjenitog mijenjanje Ustava BiH, sto niti jednoj od nacionalnih politika nikako ne ide na ruku. Da je Ustav ove drzave pravljen iskljucivo po nacionalnom kljucu, te su ostavljene mogucnosti za potpuno legalno i institucionalno blokiranje funkcionisanja drzave i njenih entiteta, dokazuje i ova odluka Budimira da ne dozvoli smjenu ministara u Vladi koji ne dolaze iz parlamentarne vecine. Necu reci da je ta odluka ispravna ili nije, to neka svako prosudi, ali da je ostavljena mogucnost za blokadu-jeste. Ako se malo bilje proanalizira sve ono sta Dodik izjavljuje, moze se primjetiti jedna konstanta u tim njegovim izjavama, a ona je da on niti u jednom momentu ne poiminje ni najmanju mogucnost revidiranja Dejtona. Na otprilike istom kolosjeku su i Tihic, Lagumdzija, Covic, Radoncic ... To je vrlo cudno, upravo iz razloga sto se vecina njih odrzava na politickom vrhu pricom o stvarima koje su izvodive jedino u slucaju da se izmjeni Dejtonski sporazum. Tako da je i ovo samo jedna u nizu foluski koje imaju zadatak odvratiti paznju gradjana ove drzave od nekih puno bitnijih stvari koje se upravo desavaju ili su se desile. U sustini, BiH se moze prekrojiti kako god to neko zazeli, ali ako se narodu ne omoguci normalan zivot, sve to postaje relativno. Share this post Link to post Share on other sites
hanzonehatori 117 Report post Posted December 21, 2012 Dje ce se dogovarati o podjeli BiH u Kradjordjevu ? Share this post Link to post Share on other sites
+Banjaluka 401 Report post Posted December 22, 2012 Ko god hoće da dijeli, nek dijeli ono što je njegovo 1/1. Nek to dijeli gdje god hoće i kome god hoće. Bosnu ima da ostave na miru. 1 Share this post Link to post Share on other sites
+picasso 356 Report post Posted December 23, 2012 Djeliti ne treba nista, "samo" ukinuti kantone.... Share this post Link to post Share on other sites
+Banjaluka 401 Report post Posted December 23, 2012 Djeliti ne treba nista, "samo" ukinuti kantone.... I ja sam tog mišljenja. Kao prvo, Srbi nikad neće dozvoliti reviziju dejtonskog ugovora, tako da je stanje sa RS zacementirano. Na drugoj strani, federacija je proizvod vašingtonskog a ne dejtonskog ugovora, i tu bi se moglo poraditi, prvo treba lobirati kod amerikanaca i EU da je ovaj sistem sa kantonima (i vlastitim skupštinama, vladama, ministrima) izuzetno skup i neefikasan aparat koji ni mnogo veće i bogatije države ne bi mogle da podnesu. S te strane RS ima mnogo jednostavniji, jeftiniji i efikasniji aparat. Dvostruka šteta za nas. Naši političari su pojeli govno u još jenoj stvari, a to je da se Neretvansko-hercegovački kanton može u medijima nazivati županija (po uzoru na ustrojstvo hrvatske države). Nekom se to čini kao bagatela, ali ako su kantoni svi ostali, onda kanton mora da bude i ovo, po ustavu, i ne bi smio da se koristi nikakav drugi naziv. Riječ kanton nije ni njihova, ali bogami ni naša, i prihvaćena je kao kompromisan naziv za teritorijalnu jedinicu lokalne samouprave. Pa zbog čega onda oni imaju pravo da taj naziv preimenuju, pogotovo što se poklapa sa državnom organizacijom susjedne države. Je li to prvi korak u stvaranju trećeg entiteta (novo uspostavljanje HZ Herceg-Bosne, pod drugim imenom) ili... Share this post Link to post Share on other sites
+picasso 356 Report post Posted January 5, 2013 Novi prijedlog za preustroj federacije je ukidanje kantona i doma naroda cime bi se ustedjelo oko milijardica BAMova. Ovaj prijedlog donosi NSRzB http://www.dnevni-list.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=32935:na-proljee-razgovori-o-preustroju-federacije&catid=1:dogaaji&Itemid=2 Share this post Link to post Share on other sites
+Banjaluka 401 Report post Posted January 5, 2013 Svako rješenje koje vodi efikasnijem, manjem i jeftinijem državnom aparatu je bolje nego ovo današnje. Samo, bojim se da od uštede neće ništa biti, jer je "fotelja" draga i niko je se neće dobrovoljno odreći i da će doći do novog stranačkog karusela da se udome svi oni koji bi trebali ostati bez posla u upravi., ili će pare jednostavno nestati bez traga. Ne bi bilo prvi put. Share this post Link to post Share on other sites
+Banjaluka 401 Report post Posted March 9, 2013 Juče je jedna vijest prošla manje-više nezapaženo, a riječ je o miješanju Dodika i SNSD, predsjednika i vladajuće stranske u RS, u ustavno uređenje Federacije BiH: Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podržao je namjeru da se savez srpskih opština u Federaciji BiH bori za što bolju poziciju tih lokalnih zajednica u procesu predstojećih ustavnih promjena u ovom entitetu. [24 sata info] „Ovakav zahtjev je sasvim racionalan i realan i to je jedna od opcija koju zagovaraju Srbi u Federaciji u okviru federalnih ustavnih promjena koje se najavljuju“, rekao je Dodik novinarima u Bijeljini. Ova inicijativa je prošla sasvim nezapaženo u RS, niko niti osporava, niti je podržava, čini se da je javno mnjenje sito demagogije vladajuće postave, koja se na vlasti održalo samo zahvaljujući potpirivanju tenzija između RS i Federacije, a istovremeno nije učinila ništa na planu ekonomskog napretka (s te strane, i federacija konje za trku ima). Sada se opet pokušava "braniti srpstvo" u Federaciji zalažući se za osnivanje tzv. zajednice srpskih opština u zapadnoj Bosni, u onim opštinama u kojima su Srbi ranije predstavljali demografsku većinu. Jedino što su zaboravili da još ima svijeta koji se sjeća početka devedesetih i stvaranja takozvanih SAO koji su predstavljali jezgro za razbijanje Hrvatske a zatim i BiH. Na drugoj strani, mislim da bi naši političari ovo trebali ozbiljno da razmotre i ponude novi prijedlog kao produbljenje ovog Dodikovog: Da se RS uključi u sastav Federacije i podijeli na par kantona (logično bi bilo Banjalučki, Dobojski, Bijeljinski, Istočno-Bosanski i Istočno-Hercegovački) da se ukinu sve institucije RS i uvedu kantonalne, pa da Federacija bude na cijeloj teritoriji zemlje. Da budemo kao Švajcarska, makar na papiru. 1 Share this post Link to post Share on other sites
lucky 1269 Report post Posted March 10, 2013 ili istom mjerom odgovoriti savezom muslimanskih i savezom hrvatskih opstina u RS ... isto prema popisu stanovnistva prijeratnog ... Share this post Link to post Share on other sites
Gorilla Biscuit 105 Report post Posted March 10, 2013 I onda kad kažu da su Bošnjaci. Odlučite se jeste li Bošnjaci ili Muslimani, jer lako možete biti Hrvati muslimani ili Srbi muslimani ;) Share this post Link to post Share on other sites
lucky 1269 Report post Posted March 10, 2013 sta djeca znaju o zavicaju ?! Share this post Link to post Share on other sites
Gorilla Biscuit 105 Report post Posted March 10, 2013 Ja znam ko je više Hrvat nego Bošnjak :O Share this post Link to post Share on other sites
+x-men 586 Report post Posted March 11, 2013 (edited) Gorila pa sta je problem biti sad,Bosanac Muslimanske vijeroispovjesti ili Bosnjak Musliman,pa kod nas je i problem sto samo nasa Nacija ne zna ili nece da prihvati svoj identitet,a sve nacije oko nas su nacisticki nastrojene i brane svoje identitete...Izgleda da Muslimani u Bosni imaju krizu identiteta,hemo biti slozni,samo nas to moze spasiti,,,jedinstvo.... Edited March 11, 2013 by x-men Share this post Link to post Share on other sites
Gorilla Biscuit 105 Report post Posted March 11, 2013 Gorila pa sta je problem biti sad,Bosanac Muslimanske vijeroispovjesti ili Bosnjak Musliman,pa kod nas je i problem sto samo nasa Nacija ne zna ili nece da prihvati svoj identitet,a sve nacije oko nas su nacisticki nastrojene i brane svoje identitete...Izgleda da Muslimani u Bosni imaju krizu identiteta,hemo biti slozni,samo nas to moze spasiti,,,jedinstvo.... Nije problem biti ništa, već se pogrešno izjasnjava. To bi bilo kao da ja kazem hajmo napraviti savez sa Bosancima i katolicima ? A ko su katolici ? Katolici mogu biti i Francuzi, Amerikanci, Njemci, Šveđani itd ... Posto govori stalo da je Bosnjak onda neka nauci da biti Bosnjak nije = biti musliman. Jedno je etnonacionalni termin a drugo vjeroispovijest. Kad to tako gore kaze koji onda da se muslimani i Hrvati spoje ? Egipćani i Hrvati ? Somalijci i Hrvati ? Saudijci i Hrvati ? Naša nacija znači biti Bosanac a ne Bosnjak, Hrvat ili Srbin. Ne postoje Muslimani u Bosni, vec postoje muslimani kao ljudi koji pripadaju vjerskoj zajednici Islama. Tri konstitutivna naroda su Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Vaš nacisticki problem je sto sto moras biti ono sto ti vjera govori. Muslimani nisu etnonacionalni termin vec obiljezje vjerske pripadnosti kao sto rekoh. Mozes biti musliman raznih nacija i etnickih grupa. Share this post Link to post Share on other sites
+x-men 586 Report post Posted March 11, 2013 Nije problem biti ništa, već se pogrešno izjasnjava. To bi bilo kao da ja kazem hajmo napraviti savez sa Bosancima i katolicima ? A ko su katolici ? Katolici mogu biti i Francuzi, Amerikanci, Njemci, Šveđani itd ... Posto govori stalo da je Bosnjak onda neka nauci da biti Bosnjak nije = biti musliman. Jedno je etnonacionalni termin a drugo vjeroispovijest. Kad to tako gore kaze koji onda da se muslimani i Hrvati spoje ? Egipćani i Hrvati ? Somalijci i Hrvati ? Saudijci i Hrvati ? Naša nacija znači biti Bosanac a ne Bosnjak, Hrvat ili Srbin. Ne postoje Muslimani u Bosni, vec postoje muslimani kao ljudi koji pripadaju vjerskoj zajednici Islama. Tri konstitutivna naroda su Bošnjaci, Srbi i Hrvati. Vaš nacisticki problem je sto sto moras biti ono sto ti vjera govori. Muslimani nisu etnonacionalni termin vec obiljezje vjerske pripadnosti kao sto rekoh. Mozes biti musliman raznih nacija i etnickih grupa. de pitaj srbina bil on Bosanca Muslimanske vijeropovjesti ikako u Bosni?daj sredite se jednom sa tom krizom identiteta,svi bi drzavu u drzavi a narod kome pripada ta drzava nikako da sjedne na guzicu i kaze dosta je,pa koliko je to bilo ova dva naroda srba i hrvata u Bosni prje ovog zadnjeg rata?to bi bilo isto kao da cigani tamo gdje su vecina traze republiku cigansku haha,pa kad postuje Bosanac ili osoba Muslimanske vijeroispovjesti zakon u Srbiji ili Hrvatskoj,sto ta dva naroda ne zele prihvatiti zakone i instutucije Republike Bosne i Hercegovine? Share this post Link to post Share on other sites
Gorilla Biscuit 105 Report post Posted March 11, 2013 de pitaj srbina bil on Bosanca Muslimanske vijeropovjesti ikako u Bosni?daj sredite se jednom sa tom krizom identiteta,svi bi drzavu u drzavi a narod kome pripada ta drzava nikako da sjedne na guzicu i kaze dosta je,pa koliko je to bilo ova dva naroda srba i hrvata u Bosni prje ovog zadnjeg rata?to bi bilo isto kao da cigani tamo gdje su vecina traze republiku cigansku haha,pa kad postuje Bosanac ili osoba Muslimanske vijeroispovjesti zakon u Srbiji ili Hrvatskoj,sto ta dva naroda ne zele prihvatiti zakone i instutucije Republike Bosne i Hercegovine? Kojeg tačno Srbina ? Moraš mi to reći jer ja imam osjećaj da je za tebe predstava čovjeka kao Srbina jedna velika sramota, kao da su svi Srbi nacionalisti i četnici. Konstitutivni narodi ne bi Bosance. Zasto ? Zato sto je to poistovjecivanje s ljubavlju prema Bosnu, zato sto biti Bosanac znaci imati bosansku naciju. Znaci da su Bosanci oni za koje igraju momci u reprezentaciji a ne za neke tamo konstitutivne. To je put ka boljem sutra, nasoj normalnoj buducnosti i buducnosti nase djece. Oni koji su odgajani po princima SDA - SDS (SNSD) - HDZ nikad nece pristati na ovakve stvari i sve ce raditi kako bi svojim ovcama utovili u glavu da vuku na svoju stranu i da su njima ugrozena nekakva prava. Biti Bosnjak, Srbin i Hrvat znaci cijepati Bosnu. Kome pripada ova drzava ? Po papirima ona pripada tri konstitutivna naroda a ne Bosancima. E pa sad je problem sto cemo mi Bosanci biti cetvrta konstitutivna grupa. Draze mi je biti u mom toru nego u tuđem kojem i tako ne pripadam svojim razmisljanjem, ponasanjem, djelima a sigurno mu se ne mislim podređivati i dodvoravati. I ako se ne varam mi vise nismo Republika BiH vec samo Bosna i Hercegovina. Ne zele prihvatiti zbog politicara koji im obecavaju bolje, pripajanje dvijema drzavama koje ih ne zele a zapravo to rade kako bi mogli krasti i ostati na pozicijama. To je po principu zavadi pa vladaj. Necu ja sebi unistiti ostatak zivota kao sto je nama mladost zbog toga sto hoce politicari da se ja izjasnim kako oni kazu, ja cu se izjasniti onako kako ja hocu i kako ce meni biti bolje a ne njima. Nepostojanjem Bosnjaka - Hrvata - Srba oni gube pozicije, entitete i ostale gluposti koje opterecavaju budzet i uradit ce sve da nas opet zavade zbog svoje koristi. Share this post Link to post Share on other sites
+x-men 586 Report post Posted March 12, 2013 Nisi me uopste rauumijeo ali evo da ti kazem,ne mislim tto sto si ti gore naveo o Srbinu ili Hrvatu,ma samo kazem neka koliko te dvije Nacije postuju svoje i cijene svoj identitet da ce uzeti i nesto iz Bosne i prisvojiti kao svoje ali mi jedini lutamo i neznamo gdje smo ko smo i sta uopste zelimo,po meni ULAZ U NATO savez ima svoje dobre i lose strane,lose strane su sto ce nase trupe ici ginuti za necije druge ciljeve a sta ce drzava dobiti samo sigurnost od Saveza.. Share this post Link to post Share on other sites
Gorilla Biscuit 105 Report post Posted March 12, 2013 (edited) Pa nasa nacija nije Bošnjak odnos bošnjačka već bosanska pa bi onda trebali biti Bosanci je li tako ? Mislim mozemo se mi etnonacionalno izjasniti, jesi li ti spreman u tom slucaju biti Hrvat - musliman - Bosanski jezik ? Edited March 12, 2013 by Gorilla Biscuit Share this post Link to post Share on other sites
hanzonehatori 117 Report post Posted March 12, 2013 Kojeg tačno Srbina ? Moraš mi to reći jer ja imam osjećaj da je za tebe predstava čovjeka kao Srbina jedna velika sramota, kao da su svi Srbi nacionalisti i četnici. Konstitutivni narodi ne bi Bosance. Zasto ? Zato sto je to poistovjecivanje s ljubavlju prema Bosnu, zato sto biti Bosanac znaci imati bosansku naciju. Znaci da su Bosanci oni za koje igraju momci u reprezentaciji a ne za neke tamo konstitutivne. To je put ka boljem sutra, nasoj normalnoj buducnosti i buducnosti nase djece. Oni koji su odgajani po princima SDA - SDS (SNSD) - HDZ nikad nece pristati na ovakve stvari i sve ce raditi kako bi svojim ovcama utovili u glavu da vuku na svoju stranu i da su njima ugrozena nekakva prava. Biti Bosnjak, Srbin i Hrvat znaci cijepati Bosnu. Kome pripada ova drzava ? Po papirima ona pripada tri konstitutivna naroda a ne Bosancima. E pa sad je problem sto cemo mi Bosanci biti cetvrta konstitutivna grupa. Draze mi je biti u mom toru nego u tuđem kojem i tako ne pripadam svojim razmisljanjem, ponasanjem, djelima a sigurno mu se ne mislim podređivati i dodvoravati. I ako se ne varam mi vise nismo Republika BiH vec samo Bosna i Hercegovina. Ne zele prihvatiti zbog politicara koji im obecavaju bolje, pripajanje dvijema drzavama koje ih ne zele a zapravo to rade kako bi mogli krasti i ostati na pozicijama. To je po principu zavadi pa vladaj. Necu ja sebi unistiti ostatak zivota kao sto je nama mladost zbog toga sto hoce politicari da se ja izjasnim kako oni kazu, ja cu se izjasniti onako kako ja hocu i kako ce meni biti bolje a ne njima. Nepostojanjem Bosnjaka - Hrvata - Srba oni gube pozicije, entitete i ostale gluposti koje opterecavaju budzet i uradit ce sve da nas opet zavade zbog svoje koristi. Poznajem toliko srba ,da mi se cini da vise srba znam od nasih , ustanovio sam da su oni sve do jednog nacionalisti a cetnik je nesto sveto (kod njih)... tako da me cude ljudi koji znaju srbe preko TV-a , ili poznaju toliko srba da ih mogu na prste nabrojati , ja kad bih brojoa sta ih znam sjedio bih ovdje do zore i nabrajao bih im imena. I sve sto mogu reci je ,da su oni svi nacionalisti ,zbog toga sto im se ta stvar stavlja u besiku . I ovi nacionalisti (obozavaoci cetnika) uopce nisu problem za mene , posto znam kako razmisljaju , meni vise prestavljaju problem oni koji tvrde da nisu nacionalisti itd.. takvi su mi jos gori .. bar sam ja imao to iskustvo snjima , na kraju ispadnu gori i zesci od ovih koji priznaju , ili smatraju da je srpska nacija nebeski narod itd.. Svi su srbi manje ili vise nacionalisti zbog toga sto se kod njih upravo taj nacionalizam stavlja cak i ispred vjere - to im je sve , zbog toga oni imaju i one svoje koji i nisu srbi a propagiraju tu stvar kao nesto sveto ... na prim. Emir Kusturica, Lepa Brena i ostali njihovi mutanti .. Medjutim mi imamo problem u sortama srba , nas Bosanski srbin pokusava upravo da slijedi taj duh koji se namece od strane Srbije i ludaka iz te zemlje kojima se srpstvo sve , ko fol.. Ko sto je to Milosevicu bilo.. Nasi seljacici srbi Bosanski seljaci , trebaju shvatiti da je isparilo , da ne treba da igraju kolo po fruli iz Srbije , evo sad su dotakli dno zivota .. Nemaju skoro sta da jedu , nek se najedu sad malo srpstva iz srbije ,kad izgladne. Srbi su uvjek bili svi nacionalisti i simpatizirali su sa cetnicima i to mene ne zanima , to im je "vjera" , ono sto mene zanima je imali jedan naci-cetnik da je za drzavu Bosnu ? Ove stvari oni moraju postati svjesni , oni se moraju odluciti za Bosnu , a to sta ce nositi u dusi , koce li biti cetnici ili smatrati srpski narod superiornijim nad drugim , to je sve na drugom mjestu . Ali zasto da srbi budu za Bosnu kad to danas ni nasi nisu (politicari) , prodali bi je za Q7 ,kako mi se cini Share this post Link to post Share on other sites