+picasso 356 Report post Posted November 26, 2012 [img]http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/11/24/11102366/Tanja-Fajon.jpg[/img] [quote][b]Poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon kaže da ne očekuje da će Evropska komisija do kraja godine usvojiti mehanizam za suspenziju bezviznog režima prema zemljama zapadnog Balkana, ali i ističe da bi se to moglo desiti početkom naredne godine. [url="http://www.cazin.net/bih/38176-fajon-do-kraja-godine-bez-suspenzije-bezviznog-rezima.html"]opsirnije[/url][/b][/quote] Pa ko bi opet u Sarajevo po vizu isao kad u Graz moze 2x za toliko.... A tek ako nam bude trebalo za Zagreb.... Share this post Link to post Share on other sites
+x-men 586 Report post Posted November 26, 2012 pa sto bi opet uvodili to kad BiH gradjani ne ugrozavaju bezvizni rezim,ugrozavaju komsijske zemlje pa ce i BiH popusiti bananu,nedaj boze opet onih redova po sarajevu pored ambasada ali sve je moguce.. Share this post Link to post Share on other sites
sonda 169 Report post Posted November 26, 2012 [quote name='picasso' timestamp='1353951975' post='467599'] [img]http://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2012/11/24/11102366/Tanja-Fajon.jpg[/img] Pa ko bi opet u Sarajevo po vizu isao kad u Graz moze 2x za toliko.... A tek ako nam bude trebalo za Zagreb.... [/quote] Vise su trebale biti usvojene po hitnom postupku i automatska primjena ali zahvaljujuci Kipru jer Kipar trenutno predsjedava i nije dopustio uvodnje viza za vrijeme njegovog predsjedavanja. 01.01.2013-te, ce sve ici drugacije,odnosno na stetu gradjana Bosne i Hercegovine.Na zalost,to je balkanska realnost i Evropi je dosta balkanske sirotinje,kulture i ne kulture. Kako vrijeme odmice,sve sam uvjereniji da su Bosnjaci i Srbijanci mentalitetom potpuno identicni,zato ove dvije drzave nece nikad u Evropsku Uniju.Ali zato imaju alternativu u Turskoj,jer turski zvanicnik rece juce,da ce oni doci ondje gdje su njihovi preci dosli na konjima.Tada ce Bosnjacima biti otvoren put u Tursku koja nece traziti svojoj Braci Bosnjacima vize za ulazak u Tursku. Share this post Link to post Share on other sites
+Incubus 649 Report post Posted November 26, 2012 [quote name='sonda' timestamp='1353953913' post='467602'] Vise su trebale biti usvojene po hitnom postupku i automatska primjena ali zahvaljujuci Kipru jer Kipar trenutno predsjedava i nije dopustio uvodnje viza za vrijeme njegovog predsjedavanja. 01.01.2013-te, ce sve ici drugacije,odnosno na stetu gradjana Bosne i Hercegovine.Na zalost,to je balkanska realnost i Evropi je dosta balkanske sirotinje,kulture i ne kulture. Kako vrijeme odmice,sve sam uvjereniji da su Bosnjaci i Srbijanci mentalitetom potpuno identicni,zato ove dvije drzave nece nikad u Evropsku Uniju.Ali zato imaju alternativu u Turskoj,jer turski zvanicnik rece juce,da ce oni doci ondje gdje su njihovi preci dosli na konjima.Tada ce Bosnjacima biti otvoren put u Tursku koja nece traziti svojoj Braci Bosnjacima vize za ulazak u Tursku. [/quote] al ga i ti svašta reče... koliko ja znam veći su problem Srbi tj. državljani BiH i nisu problem. Iskreno mislim da se neće vratiti vize. Share this post Link to post Share on other sites
Gorilla Biscuit 105 Report post Posted November 26, 2012 Ako uspiju te vize vratiti nece onda biti sigurno dzabe. Ne mozes ti stoki objasniti za sta je Šengen, da je to za posjete a ne za pune radne odnose ili one na crno. Share this post Link to post Share on other sites
mell 137 Report post Posted November 26, 2012 Vracanje viznoga rezima bio bi korak unatrag. Cisto sumnjam u to Share this post Link to post Share on other sites
+barca 403 Report post Posted November 26, 2012 Bojim se samo da bi oni (EK) mogli odlucivati u paketu, pa onda i nije toliko bitno koliko koja drzava ima azilanata po zemljama EU. Share this post Link to post Share on other sites
+Incubus 649 Report post Posted November 26, 2012 [quote name='barca' timestamp='1353959214' post='467616'] Bojim se samo da bi oni (EK) mogli odlucivati u paketu, pa onda i nije toliko bitno koliko koja drzava ima azilanata po zemljama EU. [/quote] Pa nismo ušli u bloku. Ali ajde da vidimo ima li naša diplomacija ikakvu snagu. Naravno da nema:D ali vjerujem da ipak nista od toga.. Share this post Link to post Share on other sites
+barca 403 Report post Posted November 26, 2012 [quote name='Incubus' timestamp='1353965838' post='467627'] Pa nismo ušli u bloku. Ali ajde da vidimo ima li naša diplomacija ikakvu snagu. Naravno da nema:D ali vjerujem da ipak nista od toga.. [/quote] Nisam ni rekao da smo usli sa srbijom i drugima u paketu, ali to je bilo i proslo. Mislis da ce EK previse razbijati glavu o BiH i pogodnostima za njene gradjane? Njima je puno lakse ispostovati zahtjeve nekih drzava EU o ukidanju viznih olaksica za balkanske drzave u paketu, a zvanicna EU politika cesto nema logicna objasnjenja za svoje poteze. Sto se tice nase diplomatije, zalosno je da je nas najveci borac po ovom, a i drugim, pitanju upravo Tanja Fajon. Da je bilo po nasim diplomatama, mi bi jos bili u toru. Ostaje nam samo nadati se da ce bar neko iz EK pokusati uci u sustinu i uvidjeti da gradjani BiH nisu problem, a i da ce Tanja uspjeti nekog izlobirati u nasu korist. Share this post Link to post Share on other sites
+Incubus 649 Report post Posted November 26, 2012 [quote name='barca' timestamp='1353968310' post='467629'] Nisam ni rekao da smo usli sa srbijom i drugima u paketu, ali to je bilo i proslo. Mislis da ce EK previse razbijati glavu o BiH i pogodnostima za njene gradjane? Njima je puno lakse ispostovati zahtjeve nekih drzava EU o ukidanju viznih olaksica za balkanske drzave u paketu, a zvanicna EU politika cesto nema logicna objasnjenja za svoje poteze. Sto se tice nase diplomatije, zalosno je da je nas najveci borac po ovom, a i drugim, pitanju upravo Tanja Fajon. Da je bilo po nasim diplomatama, mi bi jos bili u toru. Ostaje nam samo nadati se da ce bar neko iz EK pokusati uci u sustinu i uvidjeti da gradjani BiH nisu problem, a i da ce Tanja uspjeti nekog izlobirati u nasu korist. [/quote] Ma ja se jedino pouzdam u Tanju i Amerikance. U sve ostalo ne. A naše političare najmanje. Ko je ono naš vanjskih poslova? Zlaja L? hahahhahaa Share this post Link to post Share on other sites
sonda 169 Report post Posted November 26, 2012 [quote name='Incubus' timestamp='1353955412' post='467603'] al ga i ti svašta reče... koliko ja znam veći su problem Srbi tj. državljani BiH i nisu problem. Iskreno mislim da se neće vratiti vize. [/quote] U redu,spasi ovaj post pa se cujemo u 2013.godini.Ko bjezi iz Bosne? Bjezi sirotinja,koju je proizvela stranka koja se bori nogama i rukama za interese i dobrotu svog naroda(SDA) Kipar bi sproveo ove zahtjeve EV-a da se nije ticalo i Srbije.Kiprani tako mirne savjesti zavrsavaju sa predsjedavanjem 31.12.2012 i nisu zelili da se Srbi na njih naljute.Ko preuzima predsjedanje 01.01.2013.godine? 1 Share this post Link to post Share on other sites
+Ciklama 919 Report post Posted November 27, 2012 [quote name='x-men' timestamp='1353952280' post='467600'] pa sto bi opet uvodili to kad BiH gradjani ne ugrozavaju bezvizni rezim,ugrozavaju komsijske zemlje pa ce i BiH popusiti bananu,nedaj boze opet onih redova po sarajevu pored ambasada ali sve je moguce.. [/quote] Nama su uvijek drugi krivi. Avaz je jutros objavio informaciju da će iz Njemačke biti deportovano 630 lažnih azilanata i 60 iz Finske. Zar ova pojava ne ugrožava bezvizni režim? Share this post Link to post Share on other sites
Amon Ra 244 Report post Posted November 27, 2012 [quote name='Ciklama' timestamp='1354007173' post='467655'] Nama su uvijek drugi krivi. Avaz je jutros objavio informaciju da će iz Njemačke biti deportovano 630 lažnih azilanata i 60 iz Finske. Zar ova pojava ne ugrožava bezvizni režim? [/quote] Po politickoj situaciji kod nas svi smo mi zreli za politicki azil 2 Share this post Link to post Share on other sites
Guest Report post Posted November 27, 2012 (edited) I šta sad, Hrvatska kad uđe u EU mi ćemo biti blokirani na sve strane (osim na istok gdje ionako nismo dobrodošli)? Edited November 27, 2012 by Namik Šepić Share this post Link to post Share on other sites
+picasso 356 Report post Posted November 27, 2012 U svemu ovome meni je samo zao Tanje... Share this post Link to post Share on other sites
+Incubus 649 Report post Posted November 27, 2012 [quote name='Namik Šepić' timestamp='1354016999' post='467667'] I šta sad, Hrvatska kad uđe u EU mi ćemo biti blokirani na sve strane (osim na istok gdje ionako nismo dobrodošli)? [/quote] Ko nas šta pita:) Političari imaju diplomatske pasoše ili hrvatske. A to su patriote ove države! A ne ti, a pogotovo ne ja Share this post Link to post Share on other sites
+x-men 586 Report post Posted November 27, 2012 (edited) ma problem su Cigani ili Romi modernije,dok nas normaln covjek gubi zivce pred ambasadama u Sarajevu na hladnocama ili bilo kojem vremenu Romi to iskoriste bijezanjem na bilo koje nacine,prosnjom po ulicama ovdje pa ako ih i deportiraju valjalo im je dan pa dan jer oni ne razmisljaju koliko to utjece na cijelinu i kolektiv.Ja sam bio u Cazinu kad im izdavaju za licne karte i pasose a prvi put ih vidim u Cazinu ali eto prijavljeni su ko zna odakle su dosli i cak na ciganski nacin preko reda hoce,masalna kilaza na nivou i neradnici,ali zbog 100 ciganskih familija da se ukine bezvizni rezim je tako banalan izgovor da je neprihvatljiv,kriva je nasa politika i nasi politicari,jer mogu putovati diplomatskim pasosom,dijaspora puni budzet pa i svejedno im je imali ili nemali bezvizni rezim za normalne gradjane drzave.. Edited November 27, 2012 by x-men Share this post Link to post Share on other sites
Legionar 87 Report post Posted November 27, 2012 Od svih tražilaca azila, mislim da je riječ barem o 90% ciganskoj mraki zbog koje će da grđanima BiH slijedi 100% suspenzija bezviznog režima. Zadnjih nekoliko dana komentarišem sa ljudima iz Cazina kako u Cazinu u posljednje vrijeme nema ciganina ni za iladža. Stvarno, u zadnjih mjesec dana tko kaže da je vidio ciganina u Cazinu, dobit će od mene muštuluk. Pričajte vi šta hoćete. Hitler je možda bio svakakav, ali sigurno nije bio budala. Share this post Link to post Share on other sites
+Incubus 649 Report post Posted November 27, 2012 ma problem su Cigani ili Romi modernije,dok nas normaln covjek gubi zivce pred ambasadama u Sarajevu na hladnocama ili bilo kojem vremenu Romi to iskoriste bijezanjem na bilo koje nacine,prosnjom po ulicama ovdje pa ako ih i deportiraju valjalo im je dan pa dan jer oni ne razmisljaju koliko to utjece na cijelinu i kolektiv.Ja sam bio u Cazinu kad im izdavaju za licne karte i pasose a prvi put ih vidim u Cazinu ali eto prijavljeni su ko zna odakle su dosli i cak na ciganski nacin preko reda hoce,masalna kilaza na nivou i neradnici,ali zbog 100 ciganskih familija da se ukine bezvizni rezim je tako banalan izgovor da je neprihvatljiv,kriva je nasa politika i nasi politicari,jer mogu putovati diplomatskim pasosom,dijaspora puni budzet pa i svejedno im je imali ili nemali bezvizni rezim za normalne gradjane drzave.. Ma mislim ako je Europi problem 600 cigana iz BiH.... Kao što reče x-men to je (ne)sposobnost naše politike. Share this post Link to post Share on other sites
+EcI PeCi PeC 456 Report post Posted November 28, 2012 (edited) Nama su uvijek drugi krivi. Avaz je jutros objavio informaciju da će iz Njemačke biti deportovano 630 lažnih azilanata i 60 iz Finske. Zar ova pojava ne ugrožava bezvizni režim? Nedavno u Ch novinama isti problem se opisuje, i spominju Bih drzavljanine.. Edited November 28, 2012 by EcI PeCi PeC Share this post Link to post Share on other sites
+picasso 356 Report post Posted December 19, 2012 Tanja se javlja opet, nije nas zaboravila.... Na pitanje koje zemlje bi najprije mogle izgubiti bezvizni režim, Fajon nije precizno odgovorila, ali ukazuje na činjenice. "Prema informacijama o broju lažnih azilanata, to su najčešće građani Srbije i Makedonije, a u posljednje vrijeme i Bosne i Hercegovine. Cijelo vrijeme najveći problem je sa pripadnicima manjina, dakle, Romima. To je vrlo osjetljiva situacija koju moramo rješavati svi zajedno, korak po korak, u dijalogu s Bruxellesom. Vlade na Balkanu čine sve što se od njih i očekuje", smatra Fajon. opsirno Share this post Link to post Share on other sites
sonda 169 Report post Posted December 19, 2012 Ako Turska bude u prvom polugodistu 2013.godine predsjedavala Evropskom Unijom onda nema zime za Bosnjake,valjda ce se njihova Majka Turska svim raspolozivim i neraspolozivim sredstvima boriti da im se ne ukinu vize. Share this post Link to post Share on other sites
sonda 169 Report post Posted December 19, 2012 I šta sad, Hrvatska kad uđe u EU mi ćemo biti blokirani na sve strane (osim na istok gdje ionako nismo dobrodošli)? Na istok nismo dobrodosli a tamo i pripadamo.Kad kulturno ne budemo pripadali istoku onda se mozemo boljem nadati. Da bi se to desilo,moramo iskociti iz ove nase ljusture a priznajem,tesko je to.Tesko se odreci od urodjenje navike za sundom,turbofolkom,turkofolkom,arabofolkom i svim drugim mahanama koje su nam Turci u gene zapisali i ostavili to, da traje u nedogled.Sad da postavimo pitanje; ko je ta Bosna da se svima ponovo uvedu vize a Bosna bude izuzetak? Po svojim kulturnim i higijenskim navikama,Bosnjaci,Srbi,Crnogorci,Makedonci su potpuno isti narod,sa zajednickom kulturnohistorijskim navikama i kulturom,od ponasanja u svom domu,na ulici,restoranu,kinu,javnom prevozu i svim drugima segmentima zivota. Share this post Link to post Share on other sites
sonda 169 Report post Posted December 19, 2012 Bojim se samo da bi oni (EK) mogli odlucivati u paketu, pa onda i nije toliko bitno koliko koja drzava ima azilanata po zemljama EU. Samo u paketu,pa nije Bosna civilizacijski sto godina ispred ostalih balkanskih drzava. Share this post Link to post Share on other sites
+Banjaluka 401 Report post Posted December 23, 2012 Ako Turska bude u prvom polugodistu 2013.godine predsjedavala Evropskom Unijom onda nema zime za Bosnjake,valjda ce se njihova Majka Turska svim raspolozivim i neraspolozivim sredstvima boriti da im se ne ukinu vize. Ne znam kako ti je promakla činjenica da Turska nije član EU, pa stoga ne može ni predsjedavati istom. Na žalost, prijetnja uvođenjem viza nije toliko udaljena, koliko se na ovom forumu misli. Mnogo je ljudi koji su došli iz Bosne, Srbije i Makedonije i zatražili azil, a to već postaje skupo za države članice. Svima je jasno da osobe iz ove tri zemlje (u najvećem broju je riječ o Romima, ali to ne igra ulogu, tretiraju se kao Bosanci, Srbi i Makedonci) ne mogu dobiti azil, ali postupak deportacije traje 3-6 mjeseci, a za to vrijeme se mora obezbijediti smještaj, hrana, džeparac...Košta to kišu božiju, pogotovo sada kada se zemlje EU nalaze pred naletom izbjeglica iz Sirije i svi kapaciteti moraju biti usmjereni njima. Zbog toga, ako se nastavi, ne sa dolascima u posjetu, nego sa traženjem azila, velike su šanse da se opet uvedu vize, na štetu svih onih koji žele da posjete rodbinu (i eventualno uspostave direktan kontakt sa poslodavcima što bi im omogućilo dobijanje radne i boravišne dozvole na regularan način). Share this post Link to post Share on other sites