Jump to content
CazinNET Forum

Recommended Posts

Nesto novo, tek se suska, ja cu da udarim temu, a dogodine cemo o ovome kad bude aktuelnije..
Radi se o Linux izvedbi i HTML5 koji finasira intel, Samsung, Vodafone, Panasonic, Sprint, NEC, Huawei itd..

Odmah par pitanja, dali je ovo udar na microsoft i strah da ce win8 pregaziti android i iOS. Pa se stvorila ova alijansa. Ili mozda da kineze oslabe sa njihovih x OS-ova koje su poceli u "kineskom" stilu preko noci izbacivati :)

Sve u svemu, Tizen ce sigurno zauzeti zanimljivo mjesto medju konkurencijom, jer se radi o veoma jakim tehnoloskim firmama koje ga podupiru Edited by PacificHurricane

[quote name='PacificHurricane' timestamp='1348442624' post='464305']
Nesto novo, tek se suska, ja cu da udarim temu, a dogodine cemo o ovome kad bude aktuelnije..
Radi se o Linux izvedbi i HTML5 koji finasira intel, Samsung, Vodafone, Panasonic, Sprint, NEC, Huawei itd..

Odmah par pitanja, dali je ovo udar na microsoft i strah da ce win8 pregaziti android i iOS. Pa se stvorila ova alijansa. Ili mozda da kineze oslabe sa njihovih x OS-ova koje su poceli u "kineskom" stilu preko noci izbacivati :)

Sve u svemu, Tizen ce sigurno zauzeti zanimljivo mjesto medju konkurencijom, jer se radi o veoma jakim tehnoloskim firmama koje ga podupiru
[/quote]

I Android je proizvod alijanse OHA ([url="http://en.wikipedia.org/wiki/Open_Handset_Alliance"]http://en.wikipedia....andset_Alliance[/url]) koja broji sve vodece mobilne operatere proizvodjace poluprovodnika i softvera. Tako da to nije nista novo. Dok god ima takvih projekata, bice i novih ideja i patenata.

Citao sam sad bas, i cini mi se kao interesantna stvar. Razvoj aplikacija se bazira na principima razvoja web aplikacija, sto je prednost za web developere. Znaci html, css, javascript i eto aplikacije. Jos jednostavnije za nauciti i za one koji vec imaju nekog predznanja o web tehnologijama.
Buducnost je u sinergiji web-a i mobilnih uredjaja. Puno je vec uradjeno na tom polju, ali ovo je primjer kako bi moglo jos bolje.

Nije ovo udar na Microsoft, pred njima je tek dokazivanje sa Win8. Kinezi izbacuju samo klonove androida, sto nije nista novo. I ovo je u neku ruku klon androida, jer se bazira na linuxu i nema neke novinu u core arhitekturi, do dijela gdje je framework za aplikacije.

Sve je to promasaj kraj iOS i Android...

Nakon googleove objave da zatvara android i da ce ga raditi jedino za google telefone i motorola mobace.. Tako evo Docomo i Samsung uzurbano zavrsavaju Tizen da bi vec pocetkom godine plasirali OS.. Izgleda je ovaj OS ozbiljna stvar kao sto sam pisao vec na temi :) Sent from my gugl mobač

Samo tad nismo znali pravi razlog zasto su se udruzili a sada znamo :) Sent from my gugl mobač

Nakon googleove objave da zatvara android i da ce ga raditi jedino za google telefone i motorola mobace.. Tako evo Docomo i Samsung uzurbano zavrsavaju Tizen da bi vec pocetkom godine plasirali OS.. Izgleda je ovaj OS ozbiljna stvar kao sto sam pisao vec na temi :) Sent from my gugl mobač

Samo tad nismo znali pravi razlog zasto su se udruzili a sada znamo :) Sent from my gugl mobač

Otkud ta informacija da google zatvara Android za ostale? 

Posto se ja bas ne razumijem u te OS mobitela, imam jedno pitanje. Npr. imam Xperiu X8 i zanima me da li postoji neki drugi operativni sistem koji je bolji i da li je to neka velika komplikacija za instalirati i takve stvar ?

Pa ti nemas puno izbora jer telefon nije toliko jak, ali probaj sa nekim "livim" ROMovima. odi na "xda forum" i potrazi svoj model i citaj imal sta bolje za njega od tog updatea sto vec imas?!

• Upvote 1

a evo jos malo info koliko je Tizen ozbiljna stvar :) 

http://www.racunalo.com/?s=tizen

ne znam kako bih napustio Android, ali takodjer veoma ozbiljne, meni privlacne, firme rade na Tizenu tako da nije iskljuceno. Google se samo ne smije poceti zatvarati i forsirati monopol i brend..