Jump to content
CazinNET Forum
Sign in to follow this  
PacificHurricane

Higgsov bozon - čestica

Recommended Posts

Ova sva zbivanja me posjecaju na podmuklost nase drage elite. Znaci prvo podmecu lazna istrazivanja, pa onda hoce malo privikanti narod na tako revolucionarno otkrice sa tezom: puž donosi polako rezultate...

Nema smisla, dzaba i da nisam vjernik opet nema smisla. Jedna cestica je napravila univerzum, a otkud onda ta cestica, sta je navelo da se sudari i eksplodira. Sta je bilo prije te elementarne cestice. kako tvrde bilo je nista. Otkud iz nista univerzum i ova simetrija, matematika, zakoni???

Nekom godi da sto manje narod vjeruje u Kreatora, Boga, Allaha kako vec ima nazive kroz religije...

I tako dodjosmo i do Vaseg uvazenog misljenja dragi forumasi??? :)

Osim ovog najkontorverznijeg iztrazivanja cestice iz Bing Bang-a tu je i istrazivanje tamne tvari iz svemira npr crni rupa pa onda druge dimenzije. Iako nije puno zaokupirala javnost, tamo najveci naucnici danasnjeg doba otkrivaju neke nove dimenzije svemira :)
I naravno slag na tortu je da ce otkriti i putovanje kroz vrijeme jer je jedan od naucnika iz istrazivackog tima matematicki dosao do rjesenja o putovanju kroz vrijeme a ovi ga drugi ne mogu pobiti u tezi i tako to stoji :D

Uskoro ce po drugi put upaliti LHC pa cemo vidjeti sta ce biti. Jedno stoji u cemu se svi slazu, a to je nepresusan izvor inspiracije za razne pisce i scenariste koji su vec do sad zgrnuli brdo para ismijavajuci CERN :)

ne znam ... covjeku je preporuceno da uci i izucava ...
  • Upvote 1

Guest
Atraktivne te teme u zadnje vrijeme. Jebo me svak ako za koju godinu ne počnu praviti neke vjerske objekte u kojima će se klanjati ili moliti česticama :)

10 000 fizicara je vezano za rad CERN-a, oko 800 naucnika, imaju budzet preko milijarde svicarskih franaka imaju svu tehniku za do sad izmisljenu za pracenje cestica i na kraju izvale netacan podatak o brzini cestice i kazu da je brza od svjetlosti. Meni je to sve smijesno....

Prije 100 godina kad bi neko rekao da ćemo razbijati atome i koristiti tu energiju rekli bi da je budala.
Kad je Tesla govorio o putovanju u svemir, internetu, mobilnim telefonima itd.. govorili su da je stari Tesla jadan dobio alzheimera i da baljezga gluposti.

Ovo su fundamentalna fizikalna istrazivanja - najteza, najsporija i najskuplja istrazivanja koja su bila i zapostavljena u zadnjh 50 godina.

Moja jedina primjedba ide na financiranje. Kao i sve ostale nauke, sportove i sve ostalo ja sam uvijek za privatluk.

[quote name='PacificHurricane' timestamp='1339625619' post='458827']
Ova sva zbivanja me posjecaju na podmuklost nase drage elite. Znaci prvo podmecu lazna istrazivanja, pa onda hoce malo privikanti narod na tako revolucionarno otkrice sa tezom: puž donosi polako rezultate...

Nema smisla, dzaba i da nisam vjernik opet nema smisla. Jedna cestica je napravila univerzum, a otkud onda ta cestica, sta je navelo da se sudari i eksplodira. Sta je bilo prije te elementarne cestice. kako tvrde bilo je nista. Otkud iz nista univerzum i ova simetrija, matematika, zakoni???

Nekom godi da sto manje narod vjeruje u Kreatora, Boga, Allaha kako vec ima nazive kroz religije...

I tako dodjosmo i do Vaseg uvazenog misljenja dragi forumasi??? :)
[/quote]

Kao prvo, ovo otkriće uopšte nema veze sa Big Bang teorijom (nastanak Univerzuma tj, Multiverzuma na osnovu M- teorije), nego je istraživanje rađeno da bi se otkrilo šta daje masu česticama.
Domaći zadatak: Pročitaj nešto o Big Bang teoriji i o Higgsovom polju (tu ćeš i da vidiš šta je bozon); preporuka za tebe : Steven Hawking ''Brief history of time'' ili Brian Greene ''Fabric of the cosmos''; oba su bili bestselleri.

[quote name='picasso' timestamp='1341845908' post='460992']
10 000 fizicara je vezano za rad CERN-a, oko 800 naucnika, imaju budzet preko milijarde svicarskih franaka imaju svu tehniku za do sad izmisljenu za pracenje cestica i na kraju izvale netacan podatak o brzini cestice i kazu da je brza od svjetlosti. Meni je to sve smijesno....
[/quote]

Ne radi toliki broj fizicara, nego negdje oko 5000, cijeli projekt je kostao 6 milijardi $, a doprinijeo je razvoju interneta, tačnije izumljen je radi razmjenjivanja informacija ovih naucnika. To je pored Airbusa A380, drugi projekt kojeg su zajedno financirale clanice EU-a.

To što govoriš o pogrešnim rezultatima mjerenja brzine između neutrino čestica i brzine svjetlosti je bio netačan podatak zbog različitog protjecanja vremena. Greška nije odmah otkrivena, ali kao što znaš, ljudi griješe. (zato i postoji gumica za brisanja, odnosno Backup tipka u današnjem tehnološkom vremenu).

Da budem iskren, meni je drago da je CERN otvoren u EU, te da je zbog toga zatvoren FERMI lab u Americi. Njihovi se fizicari, ali i ostali naucnici, svaki dan žale koliko zaostaju u inovacijama i u istraživanjima, tj. u onim stvarima koje su dovele Ameriku na top ljestvicu, to su im i oni iz CERN-a nabili na nos kad su objavili rezultate istrazivanja 4. jula.

[quote name='Incubus' timestamp='1341854470' post='460995']
Prije 100 godina kad bi neko rekao da ćemo razbijati atome i koristiti tu energiju rekli bi da je budala.
Kad je Tesla govorio o putovanju u svemir, internetu, mobilnim telefonima itd.. govorili su da je stari Tesla jadan dobio alzheimera i da baljezga gluposti.

Ovo su fundamentalna fizikalna istrazivanja - najteza, najsporija i najskuplja istrazivanja koja su bila i zapostavljena u zadnjh 50 godina.

Moja jedina primjedba ide na financiranje. Kao i sve ostale nauke, sportove i sve ostalo ja sam uvijek za privatluk.
[/quote]

Icubus, nisam baš siguran da bi bilo koji privatnik htio da izdvoji ovoliku sumu novca samo da bi potvrdio teoriju Petera Higgs-a, iako tu postoji još stvari koje su htjeli da otkriju.

Kad su u pitanju privatna istraživanja, tu je najbolje pomenuti rad velikih farmaceutskih kompanija u domenima medicinskih istraživanja koje je sasvim opravdano, kad se uzme u obzir potencijalni profit, što njih (po meni) više motiviše nego vraćanje ili očuvanje ljudskog zdravlja. Također, Richard Branson i njegova ulaganja u svemirski turizam su opravdana, kao i SpaceX koji će zarađivati od NASA-e, ali i Google-ov LunarX prize.

Nisam htio reci da ne cjenim rad CERN-a. One gore podatke koje sam naveo su sa hr wikia. Mislim da Ajnstajn ili Tesla nisu trebali toliku tehniku, novac, saradnike da dodju do vaznih zakljucaka... a ovi danas da nemaju njihove podloge nebi izracunali ni brzinu svjetlosti :D

[quote name='picasso' timestamp='1341903660' post='461018']
Nisam htio reci da ne cjenim rad CERN-a. One gore podatke koje sam naveo su sa hr wikia. Mislim da Ajnstajn ili Tesla nisu trebali toliku tehniku, novac, saradnike da dodju do vaznih zakljucaka... a ovi danas da nemaju njihove podloge nebi izracunali ni brzinu svjetlosti :D
[/quote]

Vidiš da ne cijeniš.

Tesla i Einstein su isto tako trebali puno novca.
Tesla je financiran privatnim novcem sto je jako vazno!

Ali i razlika je između Tesle i Einsteina, a pogotovo između njih dvojice i CERN-a. Neuporedivo.

Pa cjenim vise "old scool", jer od ovih sam vise ocekivao.

[quote name='Incubus' timestamp='1341903980' post='461019']
Vidiš da ne cijeniš.

Tesla i Einstein su isto tako trebali puno novca.
Tesla je financiran privatnim novcem sto je jako vazno!

Ali i razlika je između Tesle i Einsteina, a pogotovo između njih dvojice i CERN-a. Neuporedivo.
[/quote]

Pretpostavljam da znas da je Tesla dobio taj novac od banke (JP Morgan Chase-a ili Morgan-Stanley-a, ne sjecam se) ali i da su oni povukli sva sredstva kad je Tesla rekao da planira napraviti bežični prenos el. energije, te da bi time struja bila besplatna i dostupna svima, na što naravno banke nisu pristale s obzirom da su imali velike udjele u tvrtkama za proizvodnju el. struje, a to je ono što je bitno za bankare -zarada, a ne dobrobit.

Slažem se da je neuporediva paralela Einsteina i Tesle, iako su obojica bili briljantnog uma.

[quote name='picasso' timestamp='1341903660' post='461018']
[/quote]

Prošlo je vrijeme kad se je moglo doći do otkrića na osnovu ''jabuke, kotača, Sunca i sl.''. Nove teorije, ali i neke od starih zahtijevaju modernu tehnologiju da bi se dokazala ili opovrgnula njihova tačnost.
Jedan od primjera je i Einstein-ova teorija o prostorno-vremenskom kontinuumu koja je testirana i dokazana tek 2007 godine, (usput to je jedan od najskupljih i najdužih eksperimenata, ustvari više je bio problem tehničke prirode vezan za satelit, ali ipak pokazuje volju za dokazom).

Vjerujem da bi Einstein uspio da ujedini sve teorije da su mu danas dostupne masine visokih komputacija, ali ipak njegov doprinos modernoj fizici je i više nego zaslužan za sve blagodati moderne ere.

''Ljudski um je poput kišobrana, najbolje radi kad je otvoren.''

[quote name='Babbaloo' timestamp='1341914362' post='461034']
Pretpostavljam da znas da je Tesla dobio taj novac od banke (JP Morgan Chase-a ili Morgan-Stanley-a, ne sjecam se) ali i da su oni povukli sva sredstva kad je Tesla rekao da planira napraviti bežični prenos el. energije, te da bi time struja bila besplatna i dostupna svima, na što naravno banke nisu pristale s obzirom da su imali velike udjele u tvrtkama za proizvodnju el. struje, a to je ono što je bitno za bankare -zarada, a ne dobrobit.

Slažem se da je neuporediva paralela Einsteina i Tesle, iako su obojica bili briljantnog uma.
[/quote]

Naravno. Bila su tu i Westinghouseova ulaganja i drugih ulagatelja, ali J.P. Morgan je bio kasnije glavni financijer i da zaustavio je projekt besplatne energije iako iskreno sumnjam da bi ta ideja ikad zaživjela. Ne postoji ništa besplatno.

Ali Tesla je radio u najboljem dobu SAD-a - u zlatnim godinama kapitalizma i Tesla nikad ne bi ništa napravio nigdje drugo u svijetu jer upravo je taj kapitalizam i razvoj svega oko njega dao i Tesli mogućnost da ostvari to što je ostvario.

Tema je predugačka tako da bolje da ne nastavljamo jer i nije vezano uz ovaj topic:)

[quote name='Babbaloo' timestamp='1341914362' post='461034']
Prošlo je vrijeme kad se je moglo doći do otkrića na osnovu ''jabuke, kotača, Sunca i sl.''. Nove teorije, ali i neke od starih zahtijevaju modernu tehnologiju da bi se dokazala ili opovrgnula njihova tačnost.
Jedan od primjera je i Einstein-ova teorija o prostorno-vremenskom kontinuumu koja je testirana i dokazana tek 2007 godine, (usput to je jedan od najskupljih i najdužih eksperimenata, ustvari više je bio problem tehničke prirode vezan za satelit, ali ipak pokazuje volju za dokazom).

Vjerujem da bi Einstein uspio da ujedini sve teorije da su mu danas dostupne masine visokih komputacija, ali ipak njegov doprinos modernoj fizici je i više nego zaslužan za sve blagodati moderne ere.

''Ljudski um je poput kišobrana, najbolje radi kad je otvoren.''
[/quote]

Naravno. U potpunosti se slažem.

Treba puno godina i istraživanja i rada da se dođe do pravog skoka u znanosti.

Ali CERN je ogromno pridonio znanosti, kako si ti rekao već i IT području i nema smisla osporavati to.

Hanzo je dao odgovor sa duhovne, vjernicke strane, onako kako bi odgovorio svaki vjernik bilo koje od monoteistickih religija.

Ja cu ti dati odgovor koji zastupa sekularna strana, zasnovan na teoriji o velikom prasku ( The Big Bang):
nije bilo zivota prije nastanka nebeskih tijela, jer se to protivi danasnjem poimanju prirodnih zakona.

Eto, to su ti dvije teorije pa ti izaberi vlastitu, ali ako to mislis dalje diskutovati, molim te da to nastavis na temi Religija ili Nauka. Ovdje diskutujemo politiku.

Kad vec tvrdis tako,da li znas koliko ima Galaksija u Univerzumu.Jesu li sve te Galaksije nastale u istom momentu (velikog The Big Bang)praska.Procitaj Rasselovo predavanje koje sam upravo postavio na ovaj zid. Covjek se dotice i nauke,religije,tumacenja,osporavanja, od crkve,religije nekih stvari koje moderna nauka dokazuje a crkva (sve religije) to ne prihvataju i zbog toga su vjecito u diskontinuitetu izmedju jednih i drugih.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

statistics_icon.gif 14214
63.jpg Nikola Tesla o 21. stoljeću - intervju iz 1937. Povijest

tesla-1937.jpg

Potaknut katastrofom u Japanu i Teslinim danima u Podgorici, sjetih se brojnih intervjua s Teslom koje sam čitao. Na pamet mi pade jedan gdje daje pogled na XXI vijek. Tesla je uvjek bio među posebnim naučnicima, zbog jasnoće i čistine misli, što se ipak ne može reći za neke druge naučnike ni danas, na žalost. Tesla, čuveni građanin svijeta, kako je sebe zvao - uvijek ispred vremena u svakom slučaju.

Fascinantno je to koliko je njegova misao danas jasnija više nego ikad. Djelo ga čini besmrtnim, i uvjek nanovo - čovjekom budućnosti. Zato svim ljudima dobre volje, slobodnog uma, čiste i jasne misli, uperenog pogleda ka budućnosti, jednostavno svim kosmopolitama posvjećujem ovaj intervju.

Citiram (iz knjige navedene na kraju intervjua) :

POGLED U NAŠE DOBA

Tesline vizije:

Kako je Tesla zasmišljao naše vrijeme, 2010. i 2035.godinu. Članak objavljen u časopisu „Liberty“, februara 1937.

„Čini mi se da sam oduvijek bio ispred svog vremena... Predviđanje je nezahvalno. Nijedan čovjek ne može da vidi suviše daleko u budućnost. Napredak i pronalasci se razvijaju u drugačijim pravcima od onih koje smo predviđali. Takvo je bilo moje iskustvo, mada sebi laskam da su događaji potvrdili mnoge razvojne pravce koje sam predviđao u prvoj trećini dvadesetog vijeka.

Izgleda da sam uvijek bio ispred svog vremena. Trebalo je da čekam devetnaest godina da proradi elektrana na Nijagari zasnovana na mom sistemu, prošlo je petnaest godina pre nego što je moj patent za bežični prenos signala, objavljen još 1893, našao univerzalnu primjenu. Najavio sam kosmičke zrake i moju teoriju radioaktivnosti 1896. Jedno od najznačajnijih otkrića – rezonantnost Zemlje – kao osnovu bežičnog prijenosa energije, a koje sam objavio 1899, mnogi ne razumiju ni danas. Gotovo dvije godine pošto sam obavio prenos električne energije oko čitave planete, Edison, Štajnmec (Steinmetz), Markoni i drugi, tvrdili su da je nemoguće bežičnim putem prenijeti preko Atlantika čak ni običan signal. S obzirom da sam nagovjestio toliko mnogo značajnih otkrića, mislim da neću mnogo pogriješiti ako pokušam da predvidim kako će izgledati život u dvadeset i prvom vijeku.

Život jeste i uvijek će biti jednačina čije je rješenje neuhvativo, ali ona ipak sadrži određene poznate činjenice. Sa sigurnošću možemo da kažemo da je život kretanje, iako nedovoljno poznajemo njegovu prirodu. Za kretanje je neophodno tijelo koje se pomjera i sila koja ga potiskuje i pomaže da savlada otpor. Čovek, uopšteno, je masa koju potiskuje sila. Otuda se i opšti zakoni u carstvu mehanike koji važe za kretanje, mogu primjeniti i na čovječanstvo.

Postoje tri načina kako se može povećati energija koja određuje ljudski proces: prvo, možemo povećati masu. To bi, u slučaju čovječanstva, značilo poboljšanje uslova života, zdravlja, razvoja vrste i slično. Drugo, možemo da smanjimo sile otpora koje usporavaju napredak, kao što su neznanje, glupost, i religiozni fanatizam. Treće, možemo da umnožimo energiju ljudske mase ovladavanjem silama univerzuma, kao što je sila sunca, okeana, vjetrova i plime i oseke.

Prvim metodom ostvarujemo više hrane i opšte blagostanje. Drugim, se stvaraju uslovi za mir. Trećim se povećava naša sposobnost da radimo i stvaramo. Napredak, bilo kakav, je nemoguć ukoliko naši napori nisu usmjereni ka povećanju blagostanja, ka miru i ka stvaralaštvu. Po tome, je mehanicističko shvatanje života jedinstveno sa učenjima Bude i Isusa.

Mada nisam vjernik u ortodoksnom smislu, oslanjam se na religiju, prvo, jer svaki čovjek mora da ima neki ideal – religiozni, umjetnički, naučni ili humanitarni – da bi njegov život imao nekog smisla. Drugo, jer sve velike religije sadrže mudre preporuke za dobar život, a koje važe danas kao i u doba kada su nastale.

Ne postoji sukob između ideala nauke i ideala religije, ali je nauka suprotstavljena teološkim dogmama jer se nauka zasniva na činjenicama. Za mene, univerzum je jednostavno velika mašina koja nikada nije postala i nikada nece nestati. Ljudsko biće nije izuzetak u prirodnom poretku stvari. Čovek je, kao i univerzum, mašina. Ništa ne dopire do našeg uma niti utiče na naše delovanje, posredno ili neposredno, a da nije odgovor na poruke koje čulima primamo iz spoljašnje sredine. Zbog sličnosti naše konstrukcije i naše okoline, svi slično odgovaramo na slične uticaje, a kao rezultat naših reakcija, dolazimo do razumijevanja. Tokom svih ovih vijekova, razvijali su se beskonačno složeni mehanizmi, međutim, ono što mi zovemo „duša“ ili „duh“, nije ništa više od zbira svih funkcija tijela. Kada ove funkcije nestanu, takođe nestaju i „duša“ ili „duh“.

Ja sam ove ideje iznio daleko prije nego što su bihejvioristi, predvođeni Pavlovom u Rusiji i Votsonom u Sjedinjenim državama, objavili koncept svoje nove psihologije. Ovo, očigledno mehanicističko shvatanje nije u suprotnosti sa etičkim shvatanjima života. Opšte prihvatanje ovih postavki ne bi razorilo religiozne ideale. Danas su budizam i hrišćanstvo najveće religije, i po broju vjernika i po značaju. Verujem da će njihova suštinska shvatanja izgraditi novu religiju ljudske duše u dvadeset prvom vijeku.

Godine 2.100. razvoj života će biti pod potpunom kontrolom nauke. U prošlosti, zakonom borbe za opstanak, uglavnom su nestale manje podobne osobine. Čovjekovo novo osećanje sažaljenja suprotstavlja se neumoljivom djelovanju prirode. Kao rezultat, nastaviće se očuvanje života i razvoj neprilagođenih pripadnika vrste. Jedini metod koji bi odgovarao našem osjećanju civilizovanog ponašanja je sterilizacija i potiskivanje seksualnog instikta kod neprilagođenih jedinki. Nekoliko evropskih i neke članice unije Sjedinjenih država odlučuju se da sterilizuju kriminalce i mentalno poremećene osobe. To nije dovoljno. Naučnici stalno vrše pritisak da se osnivanje bračne zajednice učini što težim. Svakome ko nije pouzdan roditelj neće biti dopušteno da stvara potomstvo. Za jedan vek od danas, normalnoj osobi biće jednako neprihvatljivo da opšti sa neprilagođenim pripadnicima društva koliko i sa običnim kriminalcima.

Higijena i fizička kultura biće priznati dijelovi obrazovnog sistema i drzavnog aparata. Ministar za higijenu i fizičku kulturu, 2035.godine, u vladi tadašnjeg predsednika SAD biće značajniji od ministra odbrane. Zagađenost naših obala, kao što je danas oko Njujorka, za našu djecu i unuke biće nezamisliv kao što je nama nezamisliv život bez vodovoda i kanalizacije. Snabdjevanje vodom će se strogo nadzirati, a samo lud čovjek koristiće vodu koja nije sterilizovana.

Više ljudi umire ili oboljeva od zagađene vode nego kafe, čaja, duhana i drugih stimulanata. Takođe, praktično ne jedem meso. Uvjeren sam da za sto godina kafa, čaj i duhan neće biti toliko primamljivi. Alkohol će se, ipak, i dalje koristiti, jer on nije stimulant već provjereni eliksir života. Stimulanti neće nestajati pod prisilom. Jednostavno više neće biti u modi da se organizam truje štetnim sastojcima. Prirodna hrana, kao što su mlijeko, med, žitarice biće osnova epikurejskih večera i u vrhunskim restoranima dvadeset prvog vijeka.

Biće dovoljno žita i proizvoda od žita da se ishrani čitav svijet, uključujući i milione gladnih u Kini i Indiji. Naša planeta je prebogata, a tamo gdje nešto nedostane, azot dobijen iz vazduha će obnoviti tkivo Zemlje. Ja sam 1900. razvio proces za ovu namjenu. Kasnije, poslije četrnaest godina, pred ratnim potrebama, usavršili su ga njemački hemičari.

Znatno pre kraja sljedećeg vijeka, sistematsko pošumljavanje i naučno upravljanje prirodnim resursima, učiniće kraj šumama, šumskim požarima i poplavama. Univerzalna primena vodene energije i njen prijenos na velike razdaljine, omogućiće da svako domaćinstvo dođe do jeftinije energije pa će prestati potreba za sagorijevanjem tečnosti. Smanjenjem napora za goli opstanak, čovječanstvo će više biti usmjereno ka razvoju ideala nego materijalnih vrijednosti.

Danas i najcivilizovanije zemlje svijeta maksimum svojih prihoda troše na ratove, a minimum na obrazovanje. U dvadeset prvom vijeku taj odnos će se izmjeniti. Postaće slavniji oni koji dobijaju bitke protiv neznanja nego oni koji umiru na bojnim poljima. Otkriće nove naučne istine privlačiće veću pažnju od diplomatskih događaja. Čak su i novine naših dana počele da prihvataju naučna otkrića ili novo filozofsko shvatanje kao i svaku drugu vijest. Novine dvadeset prvog vijeka će još pisati o kriminalnim i političkim kontraverzama, ali će glavni naslovi na naslovnim stranama biti objave novih naučnih hipoteza.

Napredak će biti nemoguć ukoliko ljudi nastave sa divljačkom praksom međusobnog ubijanja. Od svog oca, erudite i upornog borca za mir, nasledio sam duboku mržnju prema ratu. Kao i drugi pronalazači, neko vrijeme sam vjerovao da se ratovi mogu zaustaviti ako se učine još razornijim. Ali, shvatio sam da je to pogrešno. Potcijenio sam čovjekov borilački instikt, za koji će trebati više od jednog vijeka da bi sasvim izblijedio. Rat se ne može ukinuti tako što ćemo ga staviti van zakona. Nećemo ga spriječiti ako razoružamo najmoćnije. Ratovi će se spriječiti, ne tako što ćemo oslabiti jake, već tako što će svaki narod, slab ili jak, biti u stanju da sam sebe odbrani.

Otuda, svako sredstvo koje se koristi za odbranu može da služi i agresivnim namjerama. Time se obezvređuju dobre namjere za ostvarenje mira. Ja sam, međutim, uspio da dođem do ideje kako da usavršim sredstva koja bi poslužila uglavnom za odbranu. Ako bi se prihvatila, to bi potpuno izmijenilo odnose među narodima. Time bi se svaka zemlja, velika ili mala, učinila sposobnom da pruži otpor neprijateljskim vojskama, avionima ili drugim sredstvima napada. Moj pronalazak zahtijeva izgradnju velikog generatora, koji bi, kada se stavi u pogon, bio u stanju da uništi sve, od neprijateljske vojske do ratnih mašina, u krugu od oko 400 kilometara. On bi, da tako kažem, predstavljao snažan zid i nepremostivu prepreku pred bilo kakvim oblikom agresije.

Ako nijednu zemlju ne možete uspješno da napadnete, tada prestaje svaki smisao za ratnu opciju. Moje otkriće razoružava zlokobnu snagu aviona ili podmornica, ali ostaje nadmoć bojnih brodova, jer se brodovi mogu opremiti nekim od neophodnih uređaja. Možda će i dalje biti ratova na moru, ali nijedan ratni brod neće moći da prodre kroz kopnenu liniju odbrane, jer će uređaji na obali biti nadmoćniji od bilo kog naoružanja bojnih brodova.

Želim da izričito podvučem da se ovaj moj pronalazak ne oslanja na tzv. „zrake smrti“. Zraci nisu primjenljivi jer se ne mogu proizvesti u potrebnoj količini i jer na većim razdaljinama gube neophodnu snagu. Sva energija Njujorka (približno dva miliona konjskih snaga) pretvorena u zrake i projektovana na razdaljinu od četrdeset kilometara, ne bi mogla da ubije čovjeka, jer bi se, prema poznatim zakonima fizike, toliko raspršila da ne bi imala nikakvog efekta.

Moj aparat projektuje čestice koje mogu biti relativno velike ili mikroskopskih dimenzija, i omogućava da se na mali prostor i na veliku razdaljinu prenese trilione puta više energije nego što je moguće sa zracima bilo koje vrste. Hiljade konjskih snaga mogu se prenijeti snopom tanjih od dlake u kosi, a da ih, pritom, ništa ne može zaustaviti. Ova osobina zraka omogućiće, između ostalih stvari, nezamislive rezultate u televiziji, jer gotovo da neće biti ograničenja za intenzitet osvetljavanja, veličinu slike, ili razdaljine na kojoj je moguća projekcija slike.

Ne kažem da neće biti još razarajućih ratova pre nego što svijet prihvati moj izum. Ja vjerovatno neću doživeti njegovu primjenu. Ali, uvjeren sam da će za jedan vijek od danas sve zemlje obezbjediti da ovim ili nekim sličnim sredstvom postanu imune od napada.
Bezbrojne poslove koji se danas još uvek obavljaju rukom zamjeniće „ruke“ automata. Baš u ovom trenutku, naučnici u labaratorijama američkih univerziteta nastoje da stvore nešto što se opisuje kao „mašina koja misli“. Takav razvoj sam ranije predviđao.

Ja sam, u stvari, konstruisao „robote“. Danas su roboti nesporna činjenica, ali same principe još treba otkrivati. U dvadeset prvom vijeku roboti će zauzeti mjesto koje su imali robovi u drevnim civilizacijama.

Uopšte ne postoji razlog zbog koga se sve to ne bi dogodilo i za manje od jednog vijeka. A ako pažnja čovječanstva ne bude previše zaokupljena spoljašnjim ratovima i unutrašnjim revolucijama, nema razloga da milenijum elektronike ne započne već za nekoliko decenija.“ -

Iz knjige:

-Aleksandar Milinković, TESLA – čarobnjak i genije,

I tako je govorio Nikola Tesla. Dovoljno je vidjeti vrijeme intervjua, i sjetiti se šta je samo koju godinu kasnije bilo, pa sve do danas.

Zbilja mora postojati neki ideal u čovjeku, da bi njegov život imao nekog smisla. Činjenica jeste da je bilo kakav napredak nemoguć ukoliko napori nisu usmjereni ka miru, blagostanju i stvaralaštvu. Naročito u ovo doba. Nije to nimalo slijepi idealizam kao što će neki reći. Drugima opet, izgleda kao nerealno. Opet nije ni to. Više izgleda kao očigledno jedini izbor u budućnosti, s obzirom na prošlost i sadašnjost. Opomena i pouka iz istorijskog razvoja ljudskog roda.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOVINAR: Vаši poštovаoci žаle što nаpаdаte Teoriju Relativiteta. Čudnа je vаšа tvrdnjа dа mаterijа nemа energiju. Sve je prožeto energijom; odаkle onа?
TESLA: Nаjprije je bilа energijа, potom mаterijа.

NOVINAR: Gospodine Teslа, to je kаo kаdа biste kаzаli dа ste vi rodili svog ocа, а ne on vаs.
TESLA: Uprаvo tаko stoji stvаr sа rođenjem svemira. Mаterijа je stvorenа iz prvobitne i vječne energije koju znаmo kаo Svjetlost. Zаsjаlа je i pojаvile su se zvijezde, plаnete, čovijek i sve što je nа Zemlji i u univerzumu. Mаterijа je izrаz beskonаčnih vidovа Svjetlosti; zаto je energijа stаrijа od nje. Postoje četiri zаkonа Stvаrаnjа. Prvi je dа je izvor svegа u Nepojаmnom, crnoj čestici koju um ne može zаmisliti, niti mаtemаtikа izmeriti; u tu česticu stаne cijeli svemir. Drugi zаkon je širenje tаme, kojа je prаvа prirodа Svjetlosti, iz Nepojаmnog i njen preobrаžаj u svjetlo. Treći zаkon je potrebа Svjetlosti dа postаne mаterijа. Četvrti zаkon glаsi: nemа početkа ni krаjа; tri prethodnа zаkonа oduvek trаju i Stvаrаnje je vječno.

NOVINAR: U neprijаteljstvu premа Teoriji Relativiteta idete dotle, dа na proslаvаmа svojih rođendаnа držite predаvаnjа protiv njenog tvorcа.
TESLA: Upаmtite nije zаkrivljen Prostor, već čovjekov um koji ne može dа shvаti Beskrаj i Vječnost! Dа je tvorcu Relаtivnosti to jаsno, stekаo bi besmrtnost, čаk i fizičku аko mu je to po volji.

U Teslinom pismu jednom se spominje da je on mnogo otkrio jos bio pa su mu zapalii laboratorij i tad je shvatio da jos nije vrijeme da covjecanstvo dodje do nekih spoznaja.

Pa cjenim vise "old scool", jer od ovih sam vise ocekivao.

Ja mislim da si se ti izgubio sa tim cijenjenem. Reci da brete a ne cijenis ni jedne, ni sa jednim ti nisi popio pivu :P

Ja mislim da si se ti izgubio sa tim cijenjenem. Reci da brete a ne cijenis ni jedne, ni sa jednim ti nisi popio pivu :P

5000 ljudi stelalo masinu i na kraju neki kabal bio predug ... takav sam dojam stekao kad sam procitao clanak pa mi bilo smjesno. Ma ne moze se sa njima piti piva oni nju prvo analiziraju :D