+PacificHurricane 497 Report post Posted December 14, 2010 Nije mi moglo a da nepromakne ovu zadnju godinu da gledam po fejsu slike nasi cazinski frajera koji nose neki novi prevjesak oko vrata... Pa zna li tko odkud im taj dodatak mode??? Jesul nam to donijela ova svapcad iz evrope??? Gdje se ta zrncad mogu kupiti, i jesul oni veliki debeli lancici zastarijeli ili je zbog ekonomske krize ove brojanice pristupacnije Hajd nek neki pripadnik tih moderni momaka istupi sa recenicom dvije oko ti prevjesaka ako mu nije tesko!!! Posto bih ja imao koju "pametnu" reci kome pripadaju ti prevjesci i sta znaci nositi to!!! Ali prije presude bih htio poslusati obranu... Share this post Link to post Share on other sites
Punisher 207 Report post Posted December 14, 2010 (edited) Hajd'mo ovako postaviti teze: Sto je za neke "tespih" to je za druge "brojanica". U ostalom, to se vrlo lako da zakljuciti iz prilozenog. [list][*][b]Tespih[/b]: sa 33 bobka, eventualno 11 sa pregradama nakon svakih 11,i cuperkom na vrhu, moze bit od plastike, keramike, drveta, ili nekog drugog slicnog materijala.[*][b]Brojanica[/b] pravoslavaca ima 33 čvorića, oblika je narukvice i na kraju ima križ (krst) jednakih krakova u čijem je središtu Djevica Marija sa Isusom.[/list]Ono sto je vrlo interesantno spomenuti jeste da ova 33 bobka (čvorića) simbolizuju broj zivotne dobi kada se je salws. Issa preselio na ahiret. [img]http://www.solitariesofdekoven.org/assets/pb02_lrg.jpg[/img][img]http://www.xanthi.ilsp.gr/cultureportalweb/upload_pictures/1192802118_11_nor_153%20Korani%20tespih%20tekes%20Thermon.jpg[/img] Edited December 14, 2010 by Punisher Share this post Link to post Share on other sites
+PacificHurricane 497 Report post Posted December 14, 2010 ovu prvu sliku si nasao na onom srpskom [url="http://www.sdcafe.rs/viewtopic.php?f=67&t=10622"]forumu[/url] A super sto ja nisam prvi morao stavljati, more se i procitati sta je brojanica!!! Pa de sad oduzmite ovaj krst sa slika i onda vidite sta ostane??? Prevjesak "slican-isti" onom sto se kod nas fura Svak naravno ima pravo izbora, ali znal tko da takve prevjeske nose haj nazvacu ih "srbcad" sa malim izvinjenjem na rasisticki naziv, ovuda po evropi sam to i vidio, i naravno nasa djecurlija koja su jaki frendovi sa njima. I mene to BODE za oci iskreno da vam kazem posto od takvih veci bosanaca i muslimana nema nasiroko A tespih je nesto drugo, on je kako ja znam najdalje dosao da se objesi u auto ili samo da sluzi ukrasu I brojanica ima 99% vecu slicnost danasnjim frajerskim prevjescima nego tespih, i carav bi naravno vidio Share this post Link to post Share on other sites
+PacificHurricane 497 Report post Posted December 14, 2010 I de neko od admina nek razmisli da za ove brojanice napravi kakav clanak ili sta ako se vec ima vremena! Nekazem da moraju pisati kako to nevalja ( moje misljenje ) nego cisto informativno da narod zna sta je sta bilo bi lijepo i brizno bar ja mislim... da tema dzaba neskuplja prasinu Lock Share this post Link to post Share on other sites