SEMRA 76 Report post Posted February 11, 2010 Konzumirano u malim količinama vino izaziva osjećaj veselja. Stanice živčanog sustava su podražene te postoji osjećaj sigurnosti i jačine, dok se refleksi lagano smanjuju. Konzumira li se u malim količinama, vino ima pozitivno djelovanje: podiže razinu dobrog kolesterola u krvi. Alkohol potiče stvaranje enzima čije djelovanje dovodi do povećanja kolesterola Hdl (kolesterol visoke gustoće), koji nije štetan za organizam. Napokon, vino potiče probavu, jer njegova kiselost omogućuje najveću probavljivost bjelančevina (mesa, sireva, jaja).U umjerenim količinama pojačava apetit, izlučivanje žuči i čak mokraće (bijelo vino), međutim vino je alkoholno piće pa dovodi do nastajanja svih loših pojava koje prate alkoholizam. Dijetolozi preporučuju samo pola čaše po obroku tj. Jedna čaša za ručak ili za večeru. Ne preporuča se piti vino kao aperitiv. Na prazan želudac negativno djeluje na jetru, koja sadrže enzim koji može probaviti alkohol, pretvarajući ga u octenu kiselinu, tvar koju organizam koristi na isti način kao i šećere, i izaziva osjećaj gladi. Bolji je sok od naranče ili rajčice: ima malo kalorija, a ne potiče apetit. Kalorije koje se unesu vinom su neiskorištene, ne pomažu radu mišića, jer alkohol sprečava gomilanje šećera koji je osnovna namirnica za mišiće. Zbog toga liječnici vino smatraju antinamirnicom. Od vina se deblja. Alkohol je opasniji noću! Najnepogodnije razdoblje za pijenje vina je od 2 sata ujutro do podneva. Nakon 17 sati do večere alkohol je podnošljiv. Noću probavni sustav ima manje energije za probavu alkohola. Share this post Link to post Share on other sites
+Clark Gable 140 Report post Posted February 12, 2010 mah, nisam ljubitelj nikako.. dzaba mu sva "ljekovita" svojstva posebno mi jaka scena kad u nekoj seriji zena mu ide "kusati vina", a on joj zamijeni vino u flasi sa jeftinim, i pusti je da mu opisuje kakav je osjecaj, haha ne znam kako se zove serija.. uglavnom, et. da bude u skladu s temom post, a nije kazu da je kuhano vino zdravo Share this post Link to post Share on other sites
+ne_znam_ko_sam 33 Report post Posted February 12, 2010 @Clark_Gable, kuhano vino je super. Ja to ovdje probavao... jes da ima malo jaci miris, al je pravo dobro. Dobro za stomak, za prehladu... Ama za sve zivo Share this post Link to post Share on other sites
SEMRA 76 Report post Posted February 12, 2010 (edited) ma ja probala piti vino heheh al ja popila flasu pa mi muka kasnije bila tako da vino vise ne dolazi u obzir... Edited February 12, 2010 by SEMRA Share this post Link to post Share on other sites
+x-men 586 Report post Posted February 12, 2010 inace konzumiram crno vino,ili bambus,kuhano pijem kad imamo klizanje na ledu u gradu,ima misir stale haha al je opijajuce i opustajuce,volim bambus. Share this post Link to post Share on other sites
+ne_znam_ko_sam 33 Report post Posted February 12, 2010 [quote name='SEMRA' date='12 February 2010 - 10:08 ' timestamp='1265965735' post='359796'] ma ja probala piti vino heheh al ja popila flasu pa mi muka kasnije bila tako da vino vise ne dolazi u obzir... [/quote] Kazu da je super popiti casu vina nakon jela. A ne pije se to tako kako si ti pila Share this post Link to post Share on other sites
SEMRA 76 Report post Posted February 12, 2010 [quote name='ne_znam_ko_sam' date='12 February 2010 - 10:29 ' timestamp='1265966988' post='359811'] Kazu da je super popiti casu vina nakon jela. A ne pije se to tako kako si ti pila [/quote] ma znam ja to ali eto ja casu a ono mi se osladilo pa nastavila dalje al poslije toga nemogu ga pomrisati kolko mi se zgadilo Share this post Link to post Share on other sites
+VIZIOS 54 Report post Posted February 12, 2010 Vino je ko Share this post Link to post Share on other sites
+x-men 586 Report post Posted February 12, 2010 http://www.psihologija-blog.com/home/visa-cena-ukusnije-vino/ Share this post Link to post Share on other sites