Jump to content
CazinNET Forum
Sign in to follow this  
eva_lagner

ISLAM i mladi

Recommended Posts

u zadnje vrijeme sam se pocela pitati: kako se to mi mladi ponasamo?
zar smo uopce svijesni koliko psujemo, pijemo, pusimo? da li smo uopce svijesni koliko "grijesimo" ?????????????
ja sam muslimanka i ponosim se time no ipak sam grijesnica. prema islamu muskarac i zena se prije braka ne bi smijeli ni za ruke drzati a mi radimo puuuuuuuuno vise od toga. da li islam trazi previse od nas? sta mislite o tome??????????

SELAM

ovo je tema a ne ona o pindzi al evo islam i mladi aono dva komentara to je dokaz da nema islama u mladim sto je sto posto promasaj al reci ce neki mi smo moderni muslimani hehe il evropski muslimani jes tesko pridrzavat se toga pored tolikih iskusenja al moze covjek i da hoce pognuti pogled nad nekim stvarima mada je tesko

svi mi grijesimo,al neki manje drugi vise..sad zavisi od svake osobe posebno koliko je vjerna i koliko postuje i prihvaca svoju vjeru,i sta vjera zahtjeva od nje..mislm da ko god je vjeran bi morao postivati i prihvacati sta mu vjera naredjiva..al mozda kosto si rekla,trazi islam od nas previse..jer tesko je zivjeti u "modernom" svjetu sa svim onim zahtjevama..zato onda bar one zahtjeve tkoje mozes,one prihvacas,postujes,i drzis se ih...

Mi se slabo drzimo Islama jer na nas utice najvise zapad! Gledamo TV, slusamo njihovu muziku... malo pomalo uzimamo i njihove obicaje. Pa, onda malo pomalo uzimamo i njihove pozdrave "hy=engleski, "cao"-talijanski, "bok"=hrvatski... Davno mi je jedan pametan covjek rekao da od zapada mi mozemo uzeti samo nauku! Jer ako ostavljas svoje a uzimas tudje, nece te cijeniti ni onaj sto uzimas od njega a ni sam sebe neces cijeniti.

Al, eto mogli bismo imati barem neke norme minimalnog islamskog ponasanja. Evo, kad je bio otvor medrese... sto kaze jedan covjek vidio sam samo tri djevojke pristojno odjevene. Cure su se oblacile kao da ce u disko, bilo je primjera da su cure cak i u minicu dosle na otvor medrese.

U Tesnju mi je jedan covjek rekao da kad je bio u Cazinu na otvoru neke dzamije da se iznenadio kako kod nas zene dolaze otkrivene na otvor dzamije. Al, to su vecinom one cure sto moj prijatelj za njih kaze "dosle u Cazin na ekskurziju...". Uglavnom su to cure koje u Cazin dodju samo petkom i onda misle da se treba uteganti... a takvi "seljanki" fala bogu ima najvise! Samo, njihovi roditelji ih malo uce kulturi i tradiciji.

Jedan sejh iz Arabije je rekao: "Lako je u Arabiji i islamskom svijetu biti musliman, ali, vi u Bosni cete u dzenet samo ako kazete da ste muslimani i kolko tolko pokusate djelima to dokazati..."

Samo da jos kazem da je Islam danas moderna religija i najbrze na svijetu se siri. Evo, fudbaler kojeg svako ko imalo vise prati nogomet pozna je Nicola Anelka, on je presao na Islam nedavno...

Nakon prelaska na Islam, biv

istina je da je malo mladih u cazinu za koje se moze da su pravi vjernici a mozda ih cak ni nema. mi smo okruzeni svim stvarima koje nas tjeraju na grijeh i da li je uopce moguce u jednoj ovakvoj sredini biti pravi vjernik. sta cemo misliti kada budemo morali odgovarati za svoja djelay koliko cemo se onda zanimati za islam. :!:

eva_lagner, ja mislim da u Cazinu sve vise mladih postaju pravi vjernici. Iznenadili bi se mnogi ljudi kako su mnoga i djeca i omladina otisavsi na skolovanje upoznali bolje Islam i poceli prakticirati vjeru. Bas jednu noc na jaciji u dzamiji na Maloj Lisi, poslije namaza smo kada smo malo pricali i prebrojali se.. na jaciji je bilo 20 ljudi a od toga 15 ljudi mladjih od 25 godina! Jedan stariji covjek nam je reko da je to pohvalno i da on od kad zna za sebe ide u dzamiju a nikad nije bilo toliko omladine na spram starijih.

Mi bas i ne vidimo omladinu koja doslovce prakticira Islam jer takvi izbjegavaju do izaponocno lutanje po carsiji i izbjegavaju mjesta gdje se toci alkohol u "prevelikim" kolicinama.